Žumberački krijes već 40 godina u službi Žumberčana

U zagrebačkom sjedištu Matice hrvatske održana je svečana prezentacija 40. broja Žumberačkog krijesa, što su zajednički organizirali uredništvo Krijesa i Ogranak Matice hrvatske iz Jastrebarskog.

Ovogodišnji broj Žumberačkog krijesa predstavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović. Dajući pregled novog broja Krijesa akademik Damjanović posebno je istaknuo važnost rimokatoličkog i grkokatoličkog kalendara, koji već na prvi pogled daje čitatelju uvid da se radi o godišnjaku u kojem se njeguje zajedništvo obaju obreda u Katoličkoj crkvi. Predstavljajući novi broj godišnjaka akademik Damjanović izrazio je zahvalnost uredništvu, koje se trudi godišnjak obogatiti velikim brojem fotografija, jer poznato je da fotografija ponekad znači više od riječi.

U nastavku programa predstavljene su i četiri knjige tiskane u 2017. godini, a koje se svojim sadržajem dotiču Žumberka i grkokatoličke crkve; Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja, Priča iz zaboravljenog kraja, Od Budinjaka do Mainza te monografija Čuvari žumberačke kulturne baštine.