ŽUMBERAČKA GORA – Dragulj kontinentalnog turizma

Turističkoj zajednici Zagrebačke županije odobreno je preko 100 tisuća eura za provedbu projekta “Ekomuzej Žumberak”, koji ima za cilj očuvati i zaštiti kulturno-prirodne resurse Žumberka te promovirati njihove vrijednosti. Njime se, ujedno, Turistička zajednica uključila u projekt prekogranične suradnje naziva “Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul”, vrijednog 2 milijuna eura.

– Zahvaljujući EU financiranju, kroz ovaj iznimno vrijedan turistički projekt radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za Turističku zajednicu Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u narednome razdoblju, objasnila je direktorica Turističke zajednice Z Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Svojevrstan uvod u početak provedbe projekta bio je turistički film autorice Ashley Colburn “Discover Žumberak”, kojim se kroz dvije minute nastoji potencijalnim posjetiteljima približiti ljepote i zanimljivosti ovoga područja. Naime, Žumberak kao očuvani mozaik tradicionalnog krajobraza s bogatstvom flore i faune te svojim geološkim posebnostima i vrijednim arheološkim nalazištima može privući brojne turiste, a kojih je na području Zagrebačke županije, prema podatcima sustava eVisitor svake godine sve više.

– S obzirom na to da smo kontinentalna županija, razvijamo specifične grane turizma sa željom da to ne bude sezonski, nego cjelogodišnji turizam. Vjerski, shopping ili zdravstveni turizam značajno utječu i na prihode poduzetnika i poljoprivrednika. Podizanjem razine smještajnih kapaciteta, kao i samih turističkih sadržaja, vjerujem da ćemo potaknuti goste da se u županiji zadrže koji dan duže, poručila je zamjenica župana Nadica Žužak.