Znate li za ove skrivene opcije na Androidu? Evo tajnih sigurnosnih kodova koji mogu biti korisni

Imajte na umu kako je moguće da svi kodovi neće raditi podjednako dobro na svim uređajima
smartphone-1735044_960_720

Do niza skrivenih značajki vašeg pametnog telefona s Googleovim operativnim sustavom možete doći ako znate koje kodove treba unijeti u brojčanik za pozive

Operativni sustav Android danas koristi više od 2,5 milijardi uređaja, što ga čini najpopularnijim softverom te vrste na svijetu. Ako ga već koristite neko vrijeme, moguće je kako znate za kodove USSD. To je kratica za Unstructured Suplementary Service Data, protokol za korisničko sučelje koji omogućava pristup skrivenim značajkama vašeg pametnog telefona.

Kako biste pokrenuli neki od tih sigurnosnih kodova, potrebno ih je izravno unijeti pomoću brojčanika za pozive. Uspijete li to učiniti ispravno, odgovor ćete dobiti automatski ili ćete možda morati pritisnuti tipku za poziv- prenosi Tportal.

Što su ti ‘tajni kodovi’ mogu? Imajte na umu kako je moguće da svi kodovi neće raditi podjednako dobro na svim uređajima.

*2767*3855# – Brisanje uređaja, ponovna instalacija firmwarea

Zatrebate li ikad na brzinu obrisati sve podatke s vašeg Androida, ovo je jedan od najučinkovitijih načina kako to postići. Funkcionira slično kao povratak na početne postavke, samo što je potrebno unijeti kod u brojčanik. Postupak će obrisati sve podatke i ponovno instalirati tvornički softver, pa ga koristite samo kad ste potpuno sigurni da je to ono što želite učiniti.

*#*#7780#*#* – Povratak na tvorničke postavke

Ako je potpuno brisanje malo preradikalan potez, ovo bi vam moglo bolje odgovarati. Kad unesete kod bit će obrisani svi podaci u aplikacijama, kao i same aplikacije, nakon čega će uređaj biti vraćen na tvorničke postavke.

*#06# – Prikaz broja IMEI

Kad vam zatreba broj IMEI vašeg uređaja, unesite ovaj kod i bit će prikazan. Na Samsungovim pametnim telefonima dobit ćete još i serijski broj.

*#0*# – Aktivacija načina rada za testiranje

Neka aplikacija vam pravi probleme, ali ne znate koja? S ovim kodom možete pokrenuti način rada za testiranje niza značajki. Svaku od njih moguće je testirati zasebno.

*#*#232338#*#* – Prikaz adrese MAC

MAC je kratica za Media Acess Control, oznaku jedinstvene adrese dodijeljene svakom uređaju, pa tako i vašem. Važna je zato što po njoj drugo računalo može prepoznati kako je riječ o uređaju kojem može vjerovati i pustiti ga na mrežu.

*#*#4986*2650468#*#* – Važne informacije o firmwareu

Pomoću ovog koda dobit ćete ključne podatke o softveru kojeg koriste komponente vašeg uređaja, od datuma proizvodnje pa dalje. Možete ga upotrijebiti ako posumnjate da je netko neovlašteno prčkao po firmwareu vašeg pametnog telefona.

*#*#7594#*#* – Promijenite što radi tipka za uključivanje/isključivanje

Ne želite, recimo, gasiti mobitel tako što ćete dugo pritisnuti tipku za isključivanje i potom odabrati odgovarajuću opciju iz izbornika na zaslonu. Unesite ovaj kod i namjestite uređaj tako da se ugasi čim detektira dugi pritisak na tipku za isključivanje.

*#*#34971539#*#* – Pogledajte informacije o kameri

Možete dobiti podatke poput, primjerice, broja kamera, maksimalnom zumiranju, izdanju firmwarea i tome slično, piše Make Use Of.

Hrvatska
Tehnologija