ŽELJKO TURK, predsjednik HDZ-a Zagrebačke županija: Ne radi se o koalicijskoj nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu

HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupština Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk
željko turk izbori

HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupština Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

-Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta- rekao je Turk Hini, objasnivši da se ne radi o koalicijskoj suradnji nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu.

Istaknuo je da je takva odluka pala u pregovorima između HDZ-a i HSS-a koje je vodio s predsjednicom HSS-a Zagrebačke županije Martinom Glasnović nakon dva neuspješna formiranja Skupštine Zagrebačke županije. Objasnio je da “HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori”.

Turk: To ipak nije koalicijski dogovor s HSS-om

Turk je naglasio da se tu ipak ne radi o koaliciji HDZ-a i partnerskih stranka s HSS-om, već o polaznom dogovoru oko većine potrebne da se u trećem pokušaju konstituira županijska Skupština. O daljnjoj suradnji, kaže, HSS i HDZ će razgovarati nakon konstituirajuće sjednice.

-Nama je bilo samo važno to da se sada skupština konstituira, a ‘korak dalje’ oko uvjeta suradnje s HSS-om ići će se nakon izborne sjednice- poručio je Turk.

Tim su dogovorom HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 dobili potrebne ‘ruke u zraku’ na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

Zmajlović: HSS naprasno napustio pregovore

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je, pak Hini da se od HSS-a koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore ‘naprasno’ napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koje su, ističe Zmajlović, bile spremne formirati većinu.

-SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada- kazao je Zmajlović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije bio u srijedu dostupan za komentar, no na Facebooku je objavio i da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”.

Hrvatska
Politika
Zagrebačka županija