ŽELJKO TURK, gradonačelnik Zaprešića: Vjerujem da je upravo moj grad dobar primjer sinergije na brojnim projektima

Zaprešić je danas među pet najboljih gradova srednje veličine po kvaliteti života, a gradonačelnik Željko Turk vjeruje kako će se na postojećim temeljima nastaviti daljnji prosperitet grada

Luka Stanzl/PIXSELL

Željko Turk dužnost gradonačelnika Zaprešića obnaša od 2006. godine. Prethodno je pet godina bio zamjenik gradonačelnika. 2013. godine izabran je za predsjednika Udruge gradova Republike Hrvatske, a potvrdu dobroga rada dobio je 2017. godine kada je ponovno izabran za gradonačelnika. Zaprešić je danas među pet najboljih gradova srednje veličine po kvaliteti života, a gradonačelnik vjeruje kako će se na postojećim temeljima nastaviti daljnji prosperitet grada

Zaprešić je nedavno proslavio 25-tu obljetnicu Grada. Kada se osvrnete na razdoblje od posljednje proslave na što ste najponosniji?

Bez razmišljanja, na Zapreščane. Sve one ambiciozne mlade i one iskusne i nešto starije. Znanstvenike, liječnike, sportaše, plesače, glazbenike… To je najljepša slika grada. Gradi se i radi puno, u neke projekte uloženo je i nekoliko godina rada, i Zaprešić je danas grad u koji se dolazi, koji je među rijetkima u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom stanovništva. Grad je dobro prometno povezan i ima visoki komunalni standard, odgojno-obrazovni sustav je kvalitetan, socijalno je i ekološki orijentiran. Napravljeno je puno, a dokaz tome je i to što je Zaprešić treću godinu za redom svrstan među pet najboljih gradova srednje veličine po kvaliteti života. Projekt koji je sigurno bio najvažniji u ovom posljednjem periodu je izgradnja južne obilaznice. Izvući tranzitni pomet iz centra grada bio je neophodan za siguran i ugodan život stanovnika uz glavnu gradsku prometnicu kojom je prolazilo i preko 20 tisuća vozila dnevno.

Dvadesetpeta obljetnica grada pokazala je i svu raskoš i bogatstvo udruga, ustanova i pojedinaca. Nažalost, koronavirus nije dozvolio da sve to dođe do potpunog izražaja.

Da, kao što sam spomenuo, svi se naši sugrađani vesele rođendanu grada. Tada se organiziraju kulturna, sportska i zabavna događanja koja su uvijek lijepa prigoda za druženje s prijateljima i pokazuju sve ono na što smo jako ponosni. Ove godine dosta toga nije realizirano, ali vjerujem da je to bila odgovorna odluka, bit će još vremena za slavlje. Ovo je tek 25. rođendan. Ipak, naša Turistička zajednica je pripremila prigodni program na otvorenom u Novim dvorima Jelačićevim, a mi smo održali svečanu sjednicu Gradskog vijeća kako bi uručili javna priznanja našim zaslužnim sugrađanima.

Usprkos svemu, korona nije zaustavila aktivnosti u gradu. Vidimo da radovi na Osnovnoj školi Antuna Augustinčića dobro napreduju, kao i radovi na rekonstrukciji željeznice.

To su uz izgradnju južne obilaznice dva najveća gradilišta na području grada. Modernizacija dviju željezničkih pruga, koja uključuje i uređenje stajališta, je državni projekt, a sigurnija i brža veza Zaprešića i Zagreba puno znači za naše stanovnike. Sportska dvorana u OŠ Antuna Augustinčića je gradski projekt, najveći kapitalni projekt ove godine, ali ni u jednom trenutku ga nismo željeli dovoditi u pitanje jer je ulaganje u obrazovanje prioritet ove gradske vlasti od samih početaka do danas. To je zadnji korak u dogradnji i uređenju naših škola nakon izgradnje novog heksagona OŠ Ljudevita Gaja, dogradnje škole i izgradnje sportske dvorane u Kupljenovu, energetske obnove i uređenja područnih škola. Za djecu i sportaše uvijek nedostaje prostora, ali to nas veseli! Vjerujemo da se svaka kuna uložena u takve objekte višestruko vrati.

Iza Vas je 14 godina na čelnom mjestu Grada, je ste li zadovoljni učinjenim u tom razdoblju, u kojem je Zaprešić, ma što neki pričali, išao prema naprijed?

Postoje vidljivi dokazi to. Spomenuli smo obilaznice i komunalni standard, škole, centar za mladež, klub za umirovljenike, dobili smo novi zdravstveni centar, uredili i izgradili vjerske i sportske objekte, opremili novu gospodarsku zonu, dotjerali naše trgove… Pokušavamo reagirati na potrebe naših sugrađana, iako ponekad ne možemo učiniti ono što bismo možda i željeli. Tako je i s projektom revitalizacije Novih dvora. Projekt Novo ruho Novih dvora je spreman već nekoliko godina, ali nema natječaja na koji bismo ga mogli prijaviti. On obuhvaća financiranje obnove svih osam objekata i perivoja toga važnog povijesnog kompleksa, koji je od iznimne važnosti za hrvatski narod, a u srcu svakog Zapreščana.

Koji projekt bi ste izdvojili kao najvažniji u tom razdoblju?

Dogradnja osnovne škole u Kupljenovu, koju sam i ja pohađao. Stara i trošna zgrada škole obnovljena je i proširena, izgrađena je sportska dvorana s igralištem na krovu. Opremljena je suvremenom tehnologijom i vjerujem da učenici imaju najbolje moguće uvijete za učenje. Oni su naša budućnost i za takve projekte uvijek se moraju iznaći sredstva.

Na ovome ne planirate stati, jer projekata i posla zasigurno još ima?

Naravno, ima, osobito u gospodarskom i turističkom segmentu. Temelji su tu, nadajmo se samo da će što prije proći ova kriza u kojoj je nezahvalno raditi bilo kakve velike planove.

Nedavno ste istaknuli i kandidaturu za čelnog čovjeka HDZ-a Zagrebačke županije. Što Vas je nagnalo na to?

Najviše podrška mojih kolega, članova i članica iz cijele županije. Najviše volim Zaprešić, ali sam svojim dugogodišnjim gradonačelničkim iskustvom, pokušavao na županijskoj, ali i na državnoj razini, ukazivati na neke probleme s kojima se ne susrećem samo ja, već brojni kolege gradonačelnici. Uvijek sam pozivao na zajedništvo i suradnju lokalne, županijske i državne vlasti jer to je važno za napredak svake sredine. A vjerujem da je upravo moj grad dobar primjer jedne takve sinergije na brojnim projektima. Dakle, vjerujem će mi iskustvo u gradu i Udruzi gradova u RH pomoći u tome da napravimo određene iskorake, prije svega u decentralizaciji i što ravnomjernijem razvoju županije.

Vaš protukandidat bit će vaš susjed Damir Mikuljan iz Bistre.

Tako je, izbori su i svaki član ima pravo, ukoliko zadovolji određenu proceduru, kandidirati se za predsjednika županijske organizacije. Nema nikakvih zamjerki, svima je u interesu da stranka izabere najbolje vodstvo jer i lokalni izbori su sve bliže.

Kakva su očekivanja od izbora za koje ste dobili veliku podršku gradskih i općinskih organizacija? Vaš tim s kojim ulazite u ovu utakmicu je iskusan, jer tu se nalazi dugogodišnji načelnik Općine Pokupsko Božo Škrinjarić, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomo Landeka.

Odlična ekipa, zato mi je još veća čast. Sretan sam zbog podrške koju sam dobio i vjerujem da je to ekipa koja može napraviti puno jer je otvorena, koja nije isključiva, koja poziva na zajedništvo i timski rad. To je ekipa u kojoj nije važan pojedinac, važna je Županija.

Kako kao čelni čovjek, ukoliko budete izabrani, vidite daljnji razvoj Zagrebačke županije, u kojoj HDZ s koalicijskim partnerima ima većinu u Skupštini?

Zagrebačka županija je razvijena i stabilna županija, ali s još dosta neiskorištenog potencijala. Mjesta za napredak uvijek ima. Tu prije svega mislim na gospodarstvo, jer je upravo snažno gospodarstvo preduvjet dobrog životnog standarda stanovnika.

Jurica Galoić/PIXSELL

Između ostaloga, Vi ste i predsjednik Udruge gradova Republike Hrvatske u drugom mandatu. Što je obilježilo ovih sedam godina otkako zastupate interese hrvatskih gradova.

Zadatak Udruge je zalagati se za što bolji položaj gradova. U tom periodu predložili smo izmjene raznih zakona, od kojih su mnoge na kraju i prihvaćene. Najponosniji sam što smo se 2017. godine kroz izmjene zakona uspjeli izboriti da proračuni općina, gradova i županija dobiju 2 milijarde kuna više. Vjerujem da će i ove predložene izmjene zakona najavljene za 2021. godinu ići u smjeru daljnjeg poboljšanja statusa jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Koji su Vam daljnji koraci po pitanju rada Udruge gradova?

I dalje se zalagati za decentralizaciju i ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske, za preuzimanje obveza, ali i za povećanje sredstava gradovima u skladu s time.

I za kraj, kako Željko Turk s obzirom na veliku količinu rada najradije provodi slobodno vrijeme kojeg zasigurno nema previše.

Da, nije ga teško rasporediti. Obitelj, prijatelji i koja partija tenisa.