Željko Musa: Nema odustajanja

Hrvatska rukometna reprezentacija će u nedjelju igrati finale Europskog prvenstva u Stockholmu protiv Španjolske, a hrvatski reprezentativci su sretni što je Hrvatska konačno stigla do finala i spremni su za poznatog suparnika.

-Malo smo slabije spavali, ali slatko smo spavali, s medaljom. Fenomenalan osjećaj, nismo ga imali od 2010. godine, i sretan sam što smo ga ponovili, nadam se da nije zadnji put. Krenuli smo s 5-1 obranom protiv Španjolaca prošlu utakmicu, ali nije funkcionirala pa je izbornik promijenio u 6-0. Vidjet ćemo, izbornik će odlučiti s kojom obranom ćemo igrati. Trebamo se dobro pripremiti, Španjolska je fenomenalna reprezentacija, ali i mi smo dobri, i mislim da će to biti jedna lijepa utakmica- kazao je Domagoj Duvnjak, kapetan hrvatske rukometne reprezentacije.

-Neopisivo sam sretan kao i cijela ekipa, svi smo dali doprinos za ovo finale, ovo je timska pobjeda. Nema odustajanja, nema straha, ovo su naši trenuci, izdržati do kraja. O Španjolcima se sve zna, tko puca, tko dodaje na pivota, treba ići preko granice boli, dati zadnji atom snage, poginuti na terenu da bismo ispunili cilj, a cilj je od početka prvenstva bio pobijediti svaku sljedeću utakmicu- nadovezao se Željko Musa.

Osmo finale Hrvatske na velikim natjecanjima

Bit će to osmo finale Hrvatske na velikim natjecanjima. Dvaput je Hrvatska bila u finalu Olimpijskih igara i oba puta je otišla do kraja. Tri puta su hrvatski rukometaši igrali finale Svjetskih prvenstva, a zlato su osvojili samo iz prvoga 2003. godine u Portugalu. Ovo je treće finale na europskim prvenstvima. Jednom je kobna bila Danska 2008. godine u Lillehammeru 20-24, drugi put Francuska u Beču 2010. godine, 21-25, a sada se hrvatski rukometaši nadaju da će biti “treća sreća”.

Hrvatska uspješnija od Španjolske 

Španjolska brani naslov europskog prvaka iz Zagreba od prije dvije godine. Posljednja reprezentacija koja je uspjela obraniti naslov bila je Švedska 2002. godine.

Španjolska i Hrvatska su do sada ukupno igrale 24 puta. Hrvatska je mnogo uspješnija s 15 pobjeda. Dvaput je bilo neodlučeno, a sedam pobjeda ima “furija”. Hrvatska se protiv Španjolaca borila još tri puta izravno za velike medalje. U Pekingu na Olimpijskim igrama Hrvatska je izgubila susret za broncu s 29-35. Četiri godine kasnije Hrvatska je bila bolja s 31-27 u borbi za medalju istoga sjaja u Beogradu na Europskom prvenstvu.

Posljednji direktni susret za medalju bio je onaj u Herningu na Europskom prvenstvu 2014. godine, kada su Španjolci također slavili s 29:28.