ŽELJKO MIHALJ EKSKLUZIVNO ZA 01PORTAL – Ako do 30. svibnja ne počnu sva natjecanja u amaterskim ligama, prvenstva će se proglasiti završenim

Prema najnovijim saznanjima, kao i u razgovoru s čelništvom Hrvatskog nogometnog saveza, kao i s predsjednikom našeg županijskog nogometnog Saveza, Nenadom Črnkom, jedna od ideja je da klubovi koji su pri dnu ne ispadaju iz svojih liga, dok klubovi koji su prvi u svojim ligama, oni bi napredovali u više lige. Ipak, svi mi koji smo zagrizli u nogomet, voljeli bismo kada bi se to moglo odraditi na zelenom polju, a ne na jedan umjetan način, kaže Željko Mihalj

Hrvatski nogometni savez objavio je kako se natjecanje u Prvoj HNL neće nastaviti najmanje do 16. svibnja. Prema takvom scenariju otpala je prva od tri mogućnosti početka natjecanja u 1. HNL, koja se sada priprema za početak natjecanja 30. svibnja.

Kakvo je stanje na niželigaškim travnjacima, koji miruju od 7./8. ožujka kada je odigrano prvo proljetno kolo saznali smo od Željka Mihalja, člana izvršnog odbora Nogometnog saveza Zagrebačke županije, povjerenika natjecanja u ligama na nivou Zagrebačke županije, te predsjedniku najvećeg županijskog središta, onog velikogoričkog, gdje je početkom veljače dobio novu jednoglasnu podršku za novi mandat.

-Ovo je zasigurno najteži dio mog nogometnog života. Pedeset godina sam uz nogometne terene, a sada sam već pet tjedana u samoizolaciji. Iskreno ću vam reći živci su mi već pri kraju, jer nisam navikao da budem bez najveće ljubavi u svome životu; nogometa- započeo je razgovor naš sugovornik, koji se nada kako će ova pandemija uskoro završiti.

Lige će se registrirati na temelju postignutih rezultata

Iako bez nogometa, Mihalj nije zaboravio na brojne nogometne prijatelje s kojima se svakodnevno čuje. Svima je njima u interesu je da se prvenstvo što prije nastavi, međutim krovna nogometna organizacija, a samim time i organizacije na nižim razinama zavezanih su ruku, glede nastavka natjecanja.

-Prema najnovijim saznanjima, kao i u razgovoru s čelništvom Hrvatskog nogometnog saveza, kao i s predsjednikom našeg županijskog nogometnog Saveza, Nenadom Črnkom, jedna od ideja je da klubovi koji su pri dnu ne ispadaju iz svojih liga, dok klubovi koji su prvi u svojim ligama, oni bi napredovali u više lige. Ipak, svi mi koji smo zagrizli u nogomet, voljeli bismo kada bi se to moglo odraditi na zelenom polju, a ne na jedan umjetan način- kaže nam Mihalj te naglašava kako je ovaj scenarij najvjerojatnije rješenje.

-Hrvatski nogometni savez smatra da ako do 30. svibnja ne počnu sva natjecanja u amaterskim ligama, prvenstva će se proglasiti završenim te će se priznati plasman koji je zatečen u tom trenutku. Najvjerojatniji scenarij je povratak na terene na jesen, jer sve udruge zatekle su se i s problemom financiranja, jer gotovo sve lokalne samouprave ukinule su dobar dio dotacija nogometnim klubovima. Ipak, imamo obećanja da kada se aktivnosti vrate u redovan tijek, vratit će se i obećano financiranje tih udruga- ističe Željko Mihalj.

Jedino sigurno u cijeloj ovoj priči je da su Lige mladeži za ovu su sezonu završile, jer prema mišljenju našeg sugovornika, nastavak natjecanja bio bi preveliki rizik za sve.

Osmi mandat na čelu Nogometnog saveza Velika Gorica

Tik pred početak epidemije u Hrvatskoj, Nogometni savez Velike Gorice imao je redovnu izbornu Skupštinu na kojoj je Mihalj dobio novi mandat. Za njega već osmi, a zanimljivo kako je svaki puta do sada imao jednoglasnu podršku svih klubova.

-Naravno da mi to puno znači. To je dokaz da sam do sada sve odrađene mandate odradio na zadovoljstvo svih klubova. Ono što je za mene svih ovih godina najvažnije je to, da nam se klubovi ne gase te da su zadovoljni uslugom našeg Saveza- priča nam dalje naš sugovornik, koji je izuzetno zadovoljan što unutar Saveza nakon više godina postoji kvalitetna piramida koju predvodi HNK Gorica, uz koju su se minulih godina etablirale i neke druge sredine. Prvenstveno Kurilovec, koji je pod vodstvom najmlađeg hrvatskog trenera Perice Vidaka, stabilan trećeligaš.

-Ovdje svakako treba istaknuti gradonačelnika Dražena Barišića koji je u posljednjih 11 godina vrlo aktivno uključio u pomoć nogometnim klubovima. Svi naši klubovi dobili su kvalitetnije infrastrukturne uvjete, kao i podmirenje svih režijskih troškova- kaže nam predsjednik goričkog nogometnog Saveza.

Nogometni savez napokon u vlastitom prostoru

2020. godina ostat će u trajnom sjećanju Nogometnog saveza Zagrebačke županije i Nogometnog saveza Velike Gorice, koji su nakon višegodišnjih seljakanja, napokon uselili u vlastiti, reprezentativni prostor. Od svog osnutka 1994. godine Nogometni savez Zagrebačke županije do sada je sedam puta mijenjao adresu, da bi dolazak u Veliku Goricu označio novi moment u daljnjeg napretku.

-To je najveći pothvat u našoj povijesti, gdje je veliki angažman imao naš predsjednik Nenad Črnko, koji je u prethodne tri godine odradio niz sjajnih poslova. Nikako ne smijemo zaboraviti na pomoć HNS-a, Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice koji su nam financijski pomogli, a dio sredstva osigurali smo i mi sami kreditnim zaduženjem. Otkad smo se ovdje uselili mogu vam reći kako mi je srce puno, iz samo jednog razloga, jer znam da se iz Velike Gorice više nećemo seliti- o preseljenju će Mihalj koji za sve nogometne djelatnike ima samo jednu poruku;

-Budimo još malo strpljivi i samodisciplinirani. Što se nogometa tiče, ne bude li njegova nastavka, nemojmo radi toga biti razočarani, jer zdravlje je najvažnije, kako bi svi zajedno živi i zdravi dočekali jesen i start novog prvenstva.