Željezničari prosvjeduju na Markovom trgu: Ministre, naša sudbina ovisi o vama!

Prosvjednici od Vlade traže očuvanje radnih mjesta za 1400 radnika Pružnih građevina, jedine domaće tvrtke koja se bavi gradnjom i obnovom željezničkih pruga

Jurica Galoić/PIXSELL

Prosvjedom u organizaciji Sindikata hrvatskih željezničara više od 500-tinjak prosvjednika zatražilo je od Vlade očuvanje radnih mjesta za 1400 radnika Pružnih građevina, jedine domaće tvrtke koja se bavi gradnjom i obnovom željezničkih pruga.

Uz transparente “Ministre, naša sudbina ovisi o vama” i “Stop uništavanju Pružnih građevina”, radnici su u prosvjednoj povorci prošli od Glavnog kolodvora do Markova trga, gdje su, ispred Banskih dvora, upozorili kako je ta tvrtka izostankom kapitalnog održavanja pruga dovedena u poziciju da mora tražiti pomoć jer im prijeti stečaj i gubitak radnih mjesta.

– Država je maćeha prema željeznici i njezinim zaposlenicima jer unatrag 20-ak godina ne ulaže dovoljno za kapitalno održavanje pruga, čak niti petinu nužno potrebnoga prema pravilima struke, rekao je predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač te upozorio da se pruge ne popravljaju, smanjuju se brzine prometovanja vlakova, a Pružne građevine gomilaju gubitke.

Forgač je upozorio kako se tvrtku Pružne građevine od 1. srpnja želi razdvojiti na dva dijela te jedan dio pripojiti HŽ Infrastrukturi, a drugi Centru za restrukturiranje i privatizaciju. Najavio je da će radnici ići u štrajk ako tvrtka ne dobije šansu za poslovanje. Smatra da je odgovornost Vlade i Uprave HŽ Infrastrukture da pokažu volju i pronađu rješenje za tu tvrtku.