ZELINSKO SMEĆE STIŽE U DUGO SELO – Gradsko vijeće odbilo takvu odluku

Po svemu sudeći kroz nekoliko dana u Dugo Selo će započeti dolaziti smeće iz Svetog Ivana Zeline. S takvom odlukom vijećnike je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća upoznao direktor Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra Tadija Penić.

Kako je istaknuo sam direktor Penić ovog je tjedna izvršen inspekcijski nadzor kojim se nalaže hitno provođenje ove odluke. U protivnom njemu kao odgovornoj osobi, gradonačelniku Nenadu Panianu te DKPC-u i Gradu prijete visoke kazne. Radi se o odluci Ministarstva zaštite okoliša koje je donijelo plan zatvaranja odlagališta kojim se do kraja 2018. godine zatvara 26 odlagališta, među kojima i ono u Svetom Ivanu Zelini, čiji će se otpad u buduće odlagati u Andrilovcu. Kako je Vrbovec proljetos odbio zbrinjavanje zelinskog otpada, najbliža lokalna jedinica koja to može preuzeti je Dugo Selo, koje prema ovoj odluci to mora i učiniti.

-Kako bi se izbjegle sve ove kazne, DKPC je primoran sklopiti ugovor sa Zelinskim komunalijama o preuzimanju i odlaganju miješanog komunalnog otpada s područja Grada Svetog Ivana Zeline u što kraćem roku. Drugim riječima, to znači do kraja sljedećeg tjedna- kazao je direktor Tadija Penić.

Gradsko vijeće s takvom se odlukom nije složilo, zbog čega je predsjednik Darjan Budimir postavio pitanje zašto se sada iz Vrbovca prelazi na Dugo Selo. Zanimljivo je to što je Vrbovec bliže i k tome ima veće kapacitete. Osim toga, kada se popune kapaciteti u Andrilovcu, smeće će se prema toj odluci odvoziti u Mraclinsku Dubravu.

-Što se poduzelo po tom pitanju da se spriječi dovoz otpada u Andrilovec, jer neprihvatljivo je da primamo smeće iz Zeline, zato što ćemo mi uskoro imati problema sa svojim odlagalištem, koje će se uskoro popuniti- upitao je predsjednik Budimir.

Gradonačelnik Nenad Panian ponovio je kako je upoznat s ovim problemom, te da se u više navrata razgovaralo o ovoj temi.

-Ruke su nam vezane, jer to je odluka ministarstva. Vrbovec je odbio, a mi tu mogućnost nemamo. Građani Dugog Sela neće biti oštećeni, Zelina će to platiti- rekao je gradonačelnik Panian.

Najglasniji među vijećnicima bio je Željko Remenar, koji i sam dolazi iz Andrilovca.

-Andrilovec je ovih godina dobio najmanje od Grada, a sada ćemo primiti tuđe smeće. Stavili ste nas pred gotov čin, no branit ćemo se protiv toga- glasan je bio vijećnik Remenar.

Na inicijativu predsjednika Vijeća Darjana Budimira donesen je zaključak kojim se Gradsko vijeće protivi bilo kakvoj odluci koja bi imala za posljedicu dovoz smeća iz drugih jedinica lokalnih samouprava na odlagalište u Andrilovec. Takvu odluku Vijeće je jednoglasno podržalo.