ZAVRŠEN PROJEKT “RACE FOR LIFE”: Povećana dostupnost i kvaliteta usluge hitne medicinske pomoći

Završna konferencija održana je u Specijalnoj bolnici "Naftalan" u Ivanić-Gradu
race for life_060522_1_autor fotografije dražen kopač Dražen Kopač

Završio je projekt “Race for life”, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći IPA II. Završna konferencija održana je u Specijalnoj bolnici “Naftalan” u Ivanić-Gradu (Republika Hrvatska). Vodeći partner projekta bio je Dom zdravlja Mostar, a ostala dva partnera Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke Županije. Projekt je proveden u sklopu Interreg IPA CBC programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., s osnovnim ciljem povećanja dostupnosti i kvalitete usluge hitne medicinske pomoći.

Dražen Kopač

– Potreba za ovim projektom proizišla je iz stvarnih potreba na terenu, gdje su detektirani nedostaci edukacije, neusklađenost rada u prekograničnom području, kao i zastarjela oprema. Sve to projektom je popravljeno, izjavila je Ines Popovec, voditeljica projekta, dodajući da je on odlična platforma na koju će se nadograđivati i drugi zajednički projekti pružanja zdravstvenih usluga u prekograničnom području.

Projektom je nabavljeno sedam vozila za hitnu medicinu, zajedno s potrebnom medicinskom opremom, nabavljeni su respiratori i automatizirani vanjski defibrilatori s edukacijskom opremom. Svo troje projektnih partnera organiziralo je edukacije za medicinsko osoblje o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata, kao i edukacije nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija.

Dražen Kopač

– Projektom je značajno podignuta kvaliteta zajedničkog odgovora u slučaja većih nesreća. Po prvi puta u Crnoj Gori su na javnim objektima postavljeni vanjski defibrilatori, a s tri specijalna cestovna vozila za hitnu medicinu (reanimobila), nabavljena u sklopu projekta, dosad je u Podgorici, Nikšiću i Budvi pruženo preko 15.000 usluga, rekao je Darko Nikčević iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, dok je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije rekao da je poveznica projekta bila tema potresa. Zajednička vježba, upravo s tom temom, održana je krajem ožujka 2022. u Mostaru.

– Hrvatsku su 2020. pogodila dva razorna potresa – u Zagrebu i Petrinji, a nedavno je potres pogodio i mostarsko područje. Najveći doprinos projekta RACE upravo je ponuđena pomoć projektnih partnera, koji su bili spremni, u slučaju potrebe, na brzu reakciju, rekao je Gajnik.

Dražen Kopač

U sklopu projekta izrađen je i protokol o postupanju u situacijama masovnih nesreća u prekograničnom području.

Ukupna vrijednost projekta bila je 940.443 eura, od čega iznos bespovratnih sredstava iznosi 799.376 eura, a ostatak su osigurali projektni partneri.

Dražen Kopač

U ime domaćina završne konferencije prisutne je pozdravio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

– Zahvaljujući ovom projektnom iskustvu, u koordinaciji s našim projektnim partnerima spremniji smo i opremljeniji odgovoriti na izvanredne situacije u prekograničnom području. Znamo da je u takvim situacijama ključna svaka sekunda, rekao je Kolarec izrazivši želju da projektni partneri, organizacijom zajedničkih vježbi i dodatnim edukacijama, nastave suradnju.

 

Grad
Hrvatska
Ivanić-Grad
Ostalo
Zagrebačka županija