Zaprešić u finalu izbora za Smart grad

Konkurenciju mu čine Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč

Grad Zaprešić ponovno je ušao u uži izbor za jednu prestižnu nagradu. Ovog puta uvršten je među pet kandidata od kojih će jedan ponijeti naslov najbolji grad – Smart city u kategoriji gradova srednje veličine.

Konkurenciju mu čine Ivanić Grad, Koprivnica, Labin i Poreč, a sve se provodi temeljem posebne Apsolonove metodologije koja se temelji na čak 29 kriterija. Konzultantska tvrtka Apsolon, zajedno s portalom gradonacelnik.hr i Jutarnjim listom podijelili su kriterije u šest cjelina: digitalna spremnost uprave, strateško usmjerenje grada kao pametnog, pametno gospodarstvo, pametno društvo, pametna infrastruktura i pametan okoliš.

Uz spomenute kriterije, u ocjenjivanju kandidata za nagradu Smart city uzima se u obzir i objedinjeno plaćanje gradskih usluga (City card), postojanje strategija ili plana razvoja pametnog grada, broj potpornih institucija u gradu za razvoj ICT-a, start upova, inovacija i održivog razvoja, broj stručnih učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama i postotak unutar gradskog proračuna za financiranje cjeloživotnog i obrazovanja u cjelini. Unutar cjeline pametna infrastruktura, žiri, osim brzine interneta na području grada, vrednuje i udio parkirnih mjesta u gradu obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga, udio biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica i broj putnika u javnom i prigradskom prometu na području grada per capita.

Najviše kriterija među spomenutim cjelinama obuhvatilo je poglavlje pametan okoliš. Riječ je o devet kriterija, počev od spomenutog udjela energetski učinkovite javne rasvjete i proizvodnje energije na području grada iz obnovljivih izvora energije, preko zastupljenosti spremnika s prikupljanje otpada sa senzorima za očitavanje korisnika u komunalnim službama, do podataka o kvaliteti zraka na gradskom području i udjelu stanovništva priključenog na sustav pročišćavanja odvodnih voda.

Rezultati izbora bit će poznati 25. studenog!