Zaprešić i dalje financira T1 timova

I ove godine će stanovnici zaprešićkog kraja imati na raspolaganju dvostruko više T1 timova od broja kojeg planira Ministarstvo zdravstva. Naime, po njihovim proračunima za zaprešićki kraj trebalo bi biti dovoljno pet T1 timova i četiri sanitetska tima.

Već se ranije vidjelo da te količine nisu dovoljne za jedno od najgušće naseljenih područja Zagrebačke županije, pa se krenulo u pojačano financiranje kako bi se osigurala povećana sigurnost. Stoga su Ugovor o financiranju potpisali gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, čime će se omogućiti istovremeni rad dva T1 tima u svakoj smjeni za područje Zaprešića i okolnih općina, tijekom cijele godine. T1 tim čine liječnik, medicinski tehničar i vozač, a iz Proračuna Grada Zaprešića za to je osigurano 638 tisuća kuna u ovoj godini.

Prošle godine trebala je biti izmijenjena Mreža hitne medicine, no to nije učinjeno, pa je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije uputio je zahtjev okolnim općinama da i ove godine osiguraju iznos od 200.000 kuna potrebnih za rad dodatne medicinske sestre, tzv. noćne sestre, čime bi se omogućilo da vrata zaprešićke Ispostave hitne medicine, u slučaju izbivanja raspoloživih timova, budu uvijek otvorena.

-Financiranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći dio je tzv. zdravstvenog nadstandarda u kojeg kontinuirano ulažemo sa željom da poboljšamo zdravstvene usluge- rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik istaknuo je nadu da će izmjena Mreže biti donesena ove godine i da će resorno ministarstvo uvidjeti nasušnu potrebu da se poveća broj timova koji će se financirati iz sredstava HZZO-a.