Započinje poslijepotresna obnova zagrebačke katedrale

Početak radova blagoslovio je kardinal Bozanić
Zagreb: Nadbiskup Bozani? blagoslovio po?etak radova na obnovi kompleksa katedrale Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je blagoslov početka radova na obnovi kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora oštećenih u potresima 2020. godine.

– Okupili smo se da bismo u ovome obredu molili za ljude koji rade na obnovi kompleksa naše katedrale i Nadbiskupskoga dvora, rekao je zagrebački nadbiskup i zazvao Božji blagoslov za sve koji su uključeni u pripremanje i u izvođenje obnove, odnosno one koji su preuzeli taj iznimno zahtjevan posao.

– Ovim slavljima molimo Božju pomoć da započetu gradnju sretno privede željenome cilju, da štiti graditelje i sačuva ih od svakoga zla, dodao je kardinal.

Zagrebačka katedrala stradala je u dva potresa 2020. godine, “zagrebačkom” u ožujku i “sisačkom” u prosincu. Nakon potresa u ožujku s vrha katedrale skinuti su sjeverni i južni zvonik. Umjesto njih postavljeni su improvizirani križevi koji će ostati do kraja obnove.

Blagoslovu radnika i katedrale kojim je obilježen početak radova na obnovi kompleksa, nazočila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska