Započinje izgradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini

U Banskim dvorima potpisan je Ugovor o financiranju izgradnje Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Riječ je o jedinom pedijatrijskom centru takve vrste u Europi te najvećem infrastrukturnom projektu iz područja znanosti i zdravstva u regiji, a za koji je osigurano 432 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Projekt ima za cilj bržu i efikasniju implementaciju otkrića u svakodnevnom liječenju, čime se omogućava razvoj personalizirane medicine i ranije dijagnostike bolesti, kao i uspješnije liječenje te bolja zdravstvena zaštita. Njime je obuhvaćena izgradnja i opremanje nove zgrade na gotovo 15 tisuća četvornih metara, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Takozvani CCTM trebao bi biti dovršen u roku od 32 mjeseca, a stavljanjem istog u funkciju otvorit će se 130 novih radnih mjesta.

Ukupan se iznos u visini od 85 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak izdvojen iz sredstava državnog proračuna. Ugovor su potpisali ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Tomislav Petric. Potpisivanju je, također nazočio i premijer Andrej Plenković.