ZAPOČINJE 71. HANŽEK: Zvijezde najavljuju dobru zabavu

Sve je spremno za sutrašnje natjecanje
Zagreb: Konferencija za medije povodom 71. Memorijala Borisa Hanžekovića Robert Anić/PIXSELL

Svjetske atletske zvijezde koje nastupaju na 71. Memorijalu Borisa Hanžekovića dobro su raspoložene i spremne za sutrašnje natjecanje.

Hrvatska atletičarka Sandra Perković, dvostruka olimpijska i svjetska prvakinja u bacanju diska, borit će se na mitingu protiv Valarie Allman, olimpijske pobjednice iz Tokija.

– Veselim se nastupu. Allman i ja? Bilo je uzbudljivo u zadnje vrijeme, a ja se nadam da ću iskoristiti prednost domaćeg terena, rekla je Perković kojoj će, ako pobijedi, to biti deseta pobjeda na zagrebačkom mitingu.

Utrka na 100 metara dovest će na kušnju dosadašnji rekord kojeg je postavio Usain Bolt, a među njima su najbrži sprinter sezone Trayvon Bromell i treći sa svjetske rang liste sprintera Ronnie Baker.

– Ovakvi mitinzi su zabavni, jer nismo fokusirani isključivo na rezultat nego i na izvedbu, a to je dobro kada se želi napraviti nešto više. Staza je dobra, ali sve to nema veze ako ne trčiš dobro, rekao je Bromell.

– Meni je drago da sam tu i što ćemo trčati i staviti tako točku na sezonu. Svi pokušavamo biti najbrži, ali to nije jednostavno, nadodao je Baker.

U utrci na 110 metara prepone najveća zvijezda je svakako Hansle Parchment, aktualni olimpijski pobjednik, koji je poručio da u Zagrebu očekuje dobru utrku.

– U Zürichu nisam bio dobar, a sada se osjećam bolje i ne sumnjam u dobru utrku.

Amel Tuka, aktualni svjetski doprvak na 800 metara, “stari prijatelj” Zagreba uvijek je rado viđen gost na Hanžeku.

– 800 metara brzo prođe, nema kalkulacija, nema ostajanja nazad, jednostavno moraš biti maksimalan. 1:44.08 je rekord mitinga, po startnoj listi ne mislim da će biti jurnjave, jer poprilično smo umorni, ali nikad se zna tko može eksplodirati.

Kirani James, bivši svjetski i olimpijski prvak na 400 metara smatra da rekord mitinga u ovoj disciplini nije nedodirljiv.

– Prvi puta sam u Hrvatskoj, prvi dojam je da su ljudi prijateljski raspoloženi, a meni to znači puno. Rekord mitinga (44.94) nije nedodirljiv, ali to se ne može garantirati.

Zaštitni znak bacanja diska je Daniel Stahl, aktualni olimpijski i svjetski prvak u bacanju diska te pobjednik Dijamantne lige, a od mitinga u Zagrebu očekuje u prvom redu zabavu.

– Moj cilj je dobro se zabaviti. Pokušat ćemo, naravno… Repriza Olimpijskih igara u Tokiju, sjajna konkurencija, i nadam se da ću vikati i vrištati za ljude u Zagrebu i u Hrvatskoj, poručio je Stahl.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo