Započeo remont željeznice Podsused Tvornica – Zaprešić

Promet između dva kolodvora bit će zatvoren do 14. ožujka

Robert Anić/PIXSELL

Kao što je najavljeno, Hrvatske željeznice započele su remont lijevog kolosijeka pruge državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor, a zbog kojeg će promet između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić biti zatvoren do 14. ožujka u ponoć.

Pružna dionica Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 km i nalazi se na koridoru RH1, vrlo važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski putnički prijevoz. Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke. Završetak radova planiran je na ljeto 2022.

Na dionici pruge Zaprešić – Savski Marof radovi su završeni te je na dionici uspostavljena brzina prometovanja vlakova od 120 km/h, a stajališta Zaprešić Savska i Brdovec puštena su u funkciju.

Po završetku cjelokupne obnove, vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veće, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, ističe HŽ.