Započeo Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi, ove godine na temu "Bolja povezanost" te sloganom "Kombiniraj i kreći se!"
europski tjedan mobilnosti Marko Lukunić/PIXSELL

Europski tjedan mobilnosti najveća je manifestacija posvećena održivoj urbanoj mobilnosti koja se održava od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi, uz potporu Europske komisije, a ove godine na temu “Bolja povezanost” te sloganom “Kombiniraj i kreći se!”.

Ovogodišnja tema “Bolja povezanost” obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju, a odabrana je kako bi se pojedinci diljem Europe ponovno međusobno povezali nakon više mjeseci izolacije, ograničenja i prepreka uzrokovanih pandemijom covida-19. Pametnim planiranjem i bolje organiziranim prijevozom omogućuje se efikasnije povezivanje mjesta i osoba. S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!” kojim se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj.

Lokalne samouprave koje ulože najznačajnije napore u promicanju održive urbane mobilnosti, a koje su se prijavile za sudjelovanje u aktivnosti, konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti, kojom se želi nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem mjera održivog gradskog prometa te poticanja građana na njihovu provedbu.

Poduzeća, građanske inicijative, obrazovne ustanove ili neki drugi subjekti svoja će postignuća također moći prijaviti za nagradu u posebnoj kategoriji, kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Hrvatska
Ostalo