Započelo dragovoljno vojno osposobljavanje novog naraštaja ročnika

Tijekom sljedećih osam tjedana proces dragovoljnoga vojnog osposobljavanja proći će 201 ročnik i ročnica

MORH

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi danas je započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika. Obuka se provodi u Vojarni 123. brigade HV-a u Požegi te vojnim vježbalištima „Novo Selo“ i „Glavica“, a ona je jedan od propisanih uvjeta za nastavak vojne karijere.

Tijekom sljedećih osam tjedana proces dragovoljnoga vojnog osposobljavanja proći će 201 ročnik i ročnica. Na obuci koja traje 15 radnih dana je i troje vrhunskih sportaša: Karla Prodan (judo), Filip Mihaljević (atletika) i Vjekoslav Luburić (hrvanje).

Nakon zaduživanja opreme i potpisivanja ugovora o dragovoljnome vojnom osposobljavanju, ročnicima se dva tjedna uvode u vojno okružje, a zatim polažu svečanu prisegu, poslije koje slijedi obuka tijekom koje će svladati temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, a mogu se prijaviti na specijalnu vojnu obuku u rodovske postrojbe Hrvatske vojske, čime i službeno postaju profesionalni vojnici.