Zagrebački ZOO vrt ima novog stanovnika

Sabljorogi oriks Max došao je prošli mjesec iz Leipziga
sabljorogi oriks Davor Puklavec/PIXSELL

Sabljorogi oriks Max došao je prošli mjesec iz Leipziga u zagrebački Zoološki vrt, vrlo brzo sprijateljio se s tri ženke oriksa koje su ga dočekale, pa se djelatnici ZOO-a nadaju njihovu potomstvu, priopćio je zagrebački ZOO.

Sabljorogi oriks Max rođen je u Zürichu prije gotovo tri godine, a nakon dolaska iz Leipziga u zagrebački Zoološki vrt kratko je bio smješten u nastambi do one u kojoj žive tri ženke oriksa.

– Mladi mužjak Max je prvo dva sata preko mreže šarmirao starije dame, a nakon što su se zoolozi i veterinari uvjerili da će se životinje lijepo slagati, otvoreni su prolazi između njihovih nastambi. Već idući dan životinje su zajedno jele i boravile u štali. Od tada su Max i maksimirske ljepotice nerazdvojni, rekao je Tomislav Krizmanić, edukator u zagrebačkom ZOO-u.

Ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Damir Skok kaže kako su njihovi sabljorogi oriksi uključeni u Europski uzgojni program pa se nadaju da će pridonijeti očuvanju te životinjske vrste koja je svojedobno izumrla u prirodi.

– Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala, rekao je Skok te istaknuo kako je zaštita ugroženih životinjskih vrsta jedna od glavnih zadaća suvremenih zooloških vrtova.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska