Zagrebački SDP završio prijedlog sporazuma s Možemo. Kolarić: Uskoro kreću razgovori

Uoči nove sjednice Gradske skupštine zagrebački SDP-ovci predstavili su pet amandmana na gradski proračun za 2023.godinu

Sanjin Strukić/PIXSELL

Gradska organizacija SDP-a sastavila je prijedlog novog koalicijskog sporazuma s Možemo kojega će ubrzo predstaviti većinskom partneru u Gradskoj skupštini, rekao je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić.

– Naša radna grupa na jučerašnjem je sastanku završila prijedlog koalicijskog sporazuma s Možemo, sada trebamo sjesti s njima za stol. Mi smo napravili svoj dio, u kojem smo se izjasnili što želimo, naglasio je Kolarić na konferenciji za medije.

Novi sporazum bit će tema sastanka kluba zastupnika u Gradskoj skupštini, potom kreću razgovori većinskim partnerom.

Uoči nove sjednice Gradske skupštine zagrebački SDP-ovci predstavili su pet amandmana na gradski proračun za 2023.godinu. Ako prođe prvi amandman, granica za stjecanje prava na novčanu naknadu za umirovljenike podignut će se s 1700 na 1800 kuna.

– Navedenom izmjenom proširio bi se krug korisnika naknade za 2300 novih korisnika. Zagrebačko stanovništvo stari, jedna petina je starija od 65 godine, a siromaštvo im onemogućava kvalitetan život, naveo je Kolarić.

Umirovljenici s mirovinom manjom od 1500 kuna primali bi 100 kuna veću naknadu, dok bi se naknade za Božić i Uskrs od 400 kuna dodijelile i osobama s invaliditetom. Ukupna godišnja izdvajanja temeljem ovog amandmana iznosit će više od 20 milijuna kuna, poručili su s Iblerova trga. SDP će tražiti i veća izdvajanja za dogradnju i izgradnju novih domova za starije.

– Zagreb nema dovoljne kapacitete, a građani koji trebaju dugotrajnu skrb često odlaze u Novi Marof ili Dugu Resu, gdje ih njihovi bližnji ne mogu svakodnevno posjećivati, rekao je Kolarić.

Osim za nove domove za starije i nemoćne, veća proračunska sredstva (20 milijuna kuna) potrebna su za redovno održavanje škola i vrtića, smatra potpredsjednica GO SDP-a Tanja Djaković.

– Vrlo se često događalo da se od učitelja i roditelja tražilo da donose maramice, sapun za ruke, toalet papir i slično, kako bi se donekle mogao održati standard koji postoji u našim obrazovnim ustanovama, kazala je.

Iznos na spomenutoj stavci prepolovljen je 2011.godine, dodala je Djaković, a uslijed inflacije uzrokovane globalnom krizom, ravnatelji sve teže pokrivaju troškove za održavanje zgrada.

Još jednim amandmanom koji se tiče školstva, gradski SDP zatražit će besplatne uloške i menstruacijske potrepštine za učenice u osnovnim i srednjim škola i u učeničkim domovima.

– U istraživanju Udruge za ljudske prava i građansku participaciju PaRiter, 12 je posto ispitanica navelo kako nemaju dovoljno menstruacijskih potrepština, a još toliko ih je navelo kako si ih ne mogu priuštiti, upozorila je potpredsjednica Foruma žena GO SDP-a Ljiljana Đurica.

Posljednji amandman tiče se jezera Jarun. Naime, klub zastupnika SDP-a predložit će izradu studije za očuvanje kvalitete i dubine vode pogodne za sport, rekreaciju i kupanje.

– Potrebno je uklanjanje mulja, vodenog bilja i sanacija erodiranih obala, za što će trebati znatno više novca, ali želimo Jarun vratiti građanima, istaknula je zastupnica u Gradskoj skupštini Davorka Moslavac Forjan.