Brine ih mišja groznica

Zagrebački HDZ pozvao gradske vlasti da pojačaju deratizaciju

Smatraju da je to posljedica neodržavanja javnih površina i gomilanja otpada na ulicama Zagreba
štakor miš

Zagrebački HDZ upozorio je na problem neodržavanja javnih površina i gomilanja otpada na ulicama Zagreba te od gradske vlasti zatražio hitno pokretanje pojačane deratizacije glodavaca i povećanu dinamiku odvoženja otpada u cilju smanjenja rizika širenja mišje groznice.

– To je minimum koji je sad potrebno učiniti. Smatramo da su navedene mjere ipak malo važnije nego neistinito hvaljenje trenutnog gradonačelnika putem naručene ankete koja je plaćena od strane platforme Možemo, priopćili su iz HDZ-a. Također su ocijenili kako “biti gradonačelnik Zagreba valjda ipak znači voditi i djelovati te brinuti o Zagrepčanima i njihovoj sigurnosti”.

Objasnili su kako je zbog neodržavanja javnih površina i gomilanja otpada došlo do povećane pojave štakora i miševa u zagrebačkim kvartovima te da to predstavlja razlog za javnozdravstveni alarm jer su glodavci rezervoar različitih zaraznih bolesti od kojih mogu oboljeti i ljudi.

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u Hrvatskoj bilježimo pojavu mišje groznice koju prenose štakori i miševi, ali ove godine, po dojavama Zagrepčana, izgleda da idemo prema kaosu jer u zadnjih 20-tak godina nije zabilježen veći broj glodavaca na zagrebačkim ulicama, istaknuli su.

HDZ je ocijenio kako je isključivi razlog smeću koje privlači glodavce upravo neodvoženje miješanog komunalnog otpada, a koji se u većini zagrebačkih kvartova više ne odvozi dva puta tjedno, nego samo jednom, kao i kronično neodržavanje javnih površina. Pritom je upozorio kako je za suzbijanje mišje groznice potrebna sustavna deratizacija, no ona se, po njihovim informacijama, također ne provodi u potrebnom opsegu kao u zadnjih desetak godina, a što bi moglo dovesti do epidemije mišje groznice u Zagrebu. Između ostalog, HDZ je spomenuo i pojavu divljih svinja, koje također privlači smeće.

Grad Zagreb
Politika