fbpx

Srijeda, 05 Prosinac 2018 08:39

U tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine

Napisao/la Redakcija
U tijeku izrada Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine Zagrebačka županija

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je u Zaprešiću, u prostoru Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor – Lužnica razvojni forum u sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (NRS).

Čelnici županija i razvojnih agencija upoznati su s dosadašnjim tijekom izrade NRS-a, prijedlogom strateških ciljeva i pokazatelja učinka za teritorijalni razvoj RH. O tome je govorila Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja, dok je izlaganje „Teritorijalni razvoj - Globalni trendovi i smjernice za RH“ održao Somik V. Lall, voditelj tima Svjetske banke za teritorijalni razvoj.

-Razvojni forumi su prilika da regionalna razina iznese svoje mišljenje na prijedlog NRS-a, da da svoje inpute i prijedloge. Želimo uravnoteženo razvijati Hrvatsku, na najbolji način iskoristiti sve njezine potencijale- rekao je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja.

U ime Zagrebačke županije forumu je prisustvovao župan Stjepan Kožić.

-Razvojna strategija do 2030., s primjenom od 2021., u konačnici bi trebala biti finalni dokument koji će služiti kao priprema za povlačenje europskih sredstava. Jedan od ciljeva strategije trebao bi biti i povećanje zaposlenosti u RH, kako bi se smanjio odlazak mladih iz države. To je, čini mi se, najbitnije- rekao je župan.

Podsjetio je da podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je na području Zagrebačke županije u 2017. zabilježen najveći rast zaposlenosti - za 6,8 posto, a tijekom zadnjih pet godina on iznosi 23,5 posto.

Sudionike foruma uvodno je pozdravio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, rekavši da Hrvatska nije bogata koliko je bogat Zagreb, već onoliko koliko je razvijen i bogat svaki njezin dio.

-Aktualna Vlada dala je hrvatskim regijama poseban dignitet kroz poreznu politiku. Preko 2 milijarde kuna više ostalo je ove godine u proračunima općina, gradova, županija. To je dokaz da Vlada u prvi plan stavlja razvoj regija- rekao je Turk.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti