fbpx

01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Skupština Zagrebačke županije

Budući da se na području Zagrebačke županije nalazi velika površina državnog poljoprivrednog zemljišta, sve su jedinice lokalne samouprave trebale dostavile svoj program raspolaganja tim zemljištem.

-Koliko je lokalnih samouprava dobilo suglasnost na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, budući da poljoprivredni radovi samo što nisu krenuli, a treba raspisati natječaje za ta zemljišta- upitao je na ovotjednoj sjednici županijske Skupštine vijećnik Željko Pongrac.

Pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo Josip Kraljičković kazao je kako na području Zagrebačke županije ima oko 15 tisuća hektara državnog zemljišta.

-Ono što imamo evidentirano dvije su se jedince izjasnile kako nemaju državnog poljoprivrednog zemljišta, dok smo za šest jedinica mi donijeli program te uputili Ministarstvu na konačno donošenje. Za 16 jedinica dali smo mišljenje te smo ga također uputili Ministarstvu. Prema našoj informaciji jedan program donijelo je Ministarstvo te on može biti u provedbi, dok je osam programa u izradi- odgovorio je pročelnik Kraljičković.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije na području Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Samobora i Jastrebarskog provodi se projekt „Zaželi“, kojim se potiče zapošljavanje žena. U svrhu što bolje koordinacije na terenu krajem prošle godine Zagrebačka županija je nabavila automobile za Gradska društva Crvenog križa Vrbovec i Sveti Ivan Zelina.

-Što je planirano za ovu godinu, te koja Gradska društva Crvenog križa provode ili su se prijavila na program „Zaželi“- upitala je na aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije vijećnica Ivana Fučkan.

Zamjenica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Snježana Žunec kazala je kako je Zagrebačka županija u svome proračunu osigurala 600 tisuća kuna za nabavku četiri nova vozila.

-Njih će dobiti Gradska društva Crvenog križa Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Samobor. U nabavku automobila krenut će se po dostavljanju zahtjeva od strane Gradskih društava Crvenog križa uz uvjet da su zaključili ugovore o provođenju ovog programa- rekla je zamjenica pročelnice Snježana Žunec.

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

Fondovi Europske unije bili su u fokusu pitanja vijećnice Jasminke Mataušić na jučerašnjem aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije, koja je podsjetila kako je proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju značajno povećan, pogotovo u onom dijelu koji se odnosi na provedbu projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije.

-Molim vas informaciju o statusu tih projekata- glasilo je pitanje vijećnice Mataušić.

Pročelnik Velimir Kokot istaknuo je kako je proračun značajno povećan zbog projekata energetske obnove srednjih škola na području županije.

-Valja istaknuti kako smo prijave završili u rujnu prošle godine te da se projekti nalaze u različitim fazama. Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici dobila je odluku o financiranju i u tijeku je sklapanje ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno s Fondom za zaštitu okoliša. Ista je situacija i sa Srednjom školom Vrbovec koja je također dobila odluku o financiranju, dok je za Osnovnu školu Sveta Nedjelja, odnosno Područnu školu Rakov Potok te Osnovnu školu Stjepana Basaričeka dobivena obavijest o rezultatima druge faze koju smo također prošli- rekao je pročelnik Kokot.

Ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata je veća od 60 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine oko 30-ak milijuna kuna.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na danas održanoj Skupštini Zagrebačke županije, jednoglasno je potvrđena inicijativa iz rujna prošle godine kojom se traži izmjena Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju.

Ovom odlukom Zagrebačka županija traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine (ukupno 25) uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata te financiranje u potpunosti svih timova Mreže hitne medicine od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

-Ta mreža nije adekvatna za žitelje Zagrebačke županije. Tu Mrežu treba povećati, pogotovo broj T1 timova. Mislim da ova današnja odluka osnažuje onaj prijedlog koji smo dali kroz naš Odjel za zdravstvo i Zavod. Vjerujem kako će Zagrebačka županija konačno dobiti onaj status koji i zaslužuje, čime u budućnosti ne bi bili zakinuti- kazao je župan Stjepan Kožić koji je pred vijećnike izašao i s Izvješćem o radu od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine. 

Vijećnici BM 365- Stranke rada i solidarnosti napustili sjednicu

Iako se ispred vijećnika našao obilan dnevni red od čak 71 točke, sama je sjednica završila u kratkom vremenu, jer na dnevnom su se redu najvećim dijelom našle tehničke točke poput davanja suglasnosti na Statute osnovnih i srednjih škola, kao i usvajanje izvješća radnih tijela Županijske skupštine. 

Današnjoj Skupštini nisu nazočili vijećnici stranke BM 365-Stranke rada i solidarnosti koji su sjednicu napustili uoči izglasavanja dnevnog reda, jer se nisu slagali s uvođenjem točke vezane uz razrješenje i imenovanje predsjednika i članova Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste na dnevni red žurnim postupkom. Smatrali su kako je to bilo neopravdano. 

Martina Glasnović razriješena dužnosti ravnateljice Javne ustanove Zeleni prsten

Sporna točka na kraju je usvojena većinom glasova, kao i točka kojom se s dužnosti razrješuje dosadašnja ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Martina Glasnović koja je podnijela zahtjev za razrješenjem te je na njeno mjesto imenovan vršitelj dužnosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

U tijeku je provedba Nacionalnog projekta „Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama“, kojim se osigurava najmanje jednom tjedno zdrav obrok učenicima u školama koje su uključene u projekt.

-Da li se Zagrebačka županija uključila u provedbu „Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda“ sa školskim ustanovama kojima je osnivač- upitala je na aktualnom satu današnje Skupštine Zagrebačke županije vijećnica Štefica Kamenarić-Filipović.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković potvrdio je kako se Zagrebačka županija prijavila na europski natječaj gdje je dobiveno gotovo 1,1 milijun kuna za škole koje su se prijavile za sudjelovanje u projektu.

-U projektu sudjeluje 31 osnovna te devet srednjih škola, te jedan učenički dom. Na ovaj smo način osigurali za 24 tisuće učenika jednom tjedno voće, povrće te mlijeko i mliječne proizvode. Držimo da je to jedan vrlo vrijedan projekt, jer u njega se udružuju naši proizvođači- rekao je pročelnik Kraljičković istaknuvši pri tome kako je namjera Zagrebačke županije da se pronađe rješenje da takvi obroci budu češći u svim školama.

Objavljeno u Zagrebačka županija

-Kakvo je trenutno stanje s projektom modernizacije javne rasvjete, jer znamo da su sredstva za energetske preglede i izradu projektne dokumentacije dobivena od Europske investicijske banke. Ugovorom je uvjetovano da se nakon izrade projektne dokumentacije pokrenu investicije modernizacije javne rasvjete. U kojoj je fazi trenutno projekt i kada se može očekivati početak zamjene rasvjetnih tijela- upitao je na današnjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije vijećnik Ivan Zadravec.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić odgovorio je kako projekt Newlight u realizaciji.

-Ostvarili smo bespovratna sredstva za projektnu dokumentaciju od 500 tisuća eura i bili smo došli provesti investiciju i realizirati projekt zamjene javne rasvjete. Ja mogu reći da je to najveći projekt energetske učinkovitosti što se tiče javne rasvjete. Rasvjetna tijela negdje su već zamijenjena, negdje su pokrenuti javni natječaji u vrijednosti od 144 milijuna kuna. U obuhvatu su 22 jedinice lokalne samouprave s područja naše županije, a u pet ili šest projekt modernizacije javne rasvjete već je proveden. Očekujemo da će se sredinom godine krenuti sa svim investicijama- kazao je pročelnik Fašaić te napomenu kako će se ovom investicijom na godišnjoj razini uštedjeti oko 14 milijuna kuna.

Također, napomenu je kako je projekt Newlight nedavno dobio i prestižnu europsku nagradu.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na jučer održanoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije većinom glasova usvoje je proračun za 2019. godinu koji je „težak“ 411 milijuna kuna. Kao i prethodnih godina najveći iznos proračuna, gotovo 135 milijuna kuna odnosno 32,80 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. I iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktivnih ploča za škole koje ih nemaju.

Ukupne investicije za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanje otpada ukupno 61,9 milijuna kuna. Najveće investicije u školstvu su energetska obnova pet županijskih škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 44 milijuna kuna. Novi projekt ovog odjela je sufinanciranje razvoja Hot spot točki odnosno Wi Fi mreže u gradovima i općinama.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 14,60 posto proračuna tj. gotovo 60 milijuna kuna. U idućoj godini planirana je, većinom europskim sredstvima, energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebarskom i Zaprešiću ukupne vrijednosti 14,8 milijuna kuna. S obzirom na to da još nije donesena nova Mreža hitne medicine nastavlja se sufinanciranje dodatnih timova hitne medicine u Zaprešiću i Samoboru. Također, u 2019. godini isplaćivat će se 1 000 kuna za svaku novorođenu bebu. Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora u turizmu kao i sufinanciranje ugradnje energetski učinkovitijih plinskih bojlera u kućanstvima.

I u 2019. godini poduzetnici mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencioniranje kamata. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 24,5 milijuna kuna. Uz čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora planira se i priprema III. faza izgradnje Distributivnog centra za voće i povrće ukupne vrijednost 3 milijuna kuna. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 21,1 milijuna kuna.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Većinom glasova Skupština Zagrebačke županije donijela je danas proračun za 2019. godinu koji iznosi 812 milijuna kuna i u odnosu na ovu godinu veći je za 18,46 posto. Kada je u pitanju izvorni proračun Zagrebačke županije on iznosi 411 milijuna kuna.

-Treba napomenuti kako je ovo najbitniji dokument za sljedeću godinu temeljem kojeg stvaramo preduvjete da Zagrebačka županija i dalje ima kontinuiran rast kvaliteta i razvoja života te da i dalje imamo mogućnost da kroz proračun raste i broj zaposlenih, jer proračun su obuhvaćeni brojni segmenti društva- kazao je u uvodu župan Stjepan Kožić koji vjeruje kako se predloženi iznos proračuna može i realizirati.

Proračun je realan

-Ja vjerujem da je prije svega proračun realan, jer je temeljen na realnim izvorima i projektima za koje planiramo dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova- pojasnio je župan Kožić.

Većih zamjerki na tako predloženi proračun nije bilo, te je on nakon kraće rasprave u kojoj su vijećnici MOST-a uložili amandman koji je odbijen usvojen s 40 glasova za, dok je 1 vijećnik bio protiv,a jedan suzdržan.

Ovogodišnji proračun realiziran u iznosu od 357,5 milijuna kuna

U odnosu na drugi rebalans proračuna za ovu godinu koji se također našao pred vijećnicima, proračun za iduću 2019. godinu je za 14,97 posto veći. Takvim izmjenama koje su također usvojene većinom glasova proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu realizira je u iznosu od 357,5 milijuna kuna. Do ovog rebalansa došlo je zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima. 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Zagrebačka županija

Na aktualnom satu danas održane Skupštine Zagrebačke županije postavljena su brojna pitanja koja su se odnosila na komunalnu problematiku. Jedno od njih postavio je i vijećnik HDZ-a Željko Pongrac koji se interesirao za radove na pješačkom mostu u Posavskim Bregima.

-Moje pitanje se odnosi na Županijsku upravu za ceste, a radi se o pješačkome mostu u Savskoj ulici u Posavskim Bregima. U tijeku je projektiranje, a mene zanima u kojoj je to fazi i hoće li biti realizirano u 2019. godini- upitao je vijećnik Pongrac.

Odgovor mu je dao ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec kazavši kako je projekt dogradnje mosta naručen te da se čeka da on do kraja godine bude i realiziran.

-Kao što možete vidjeti u financijskom planu Županijske uprave za ceste za 2019. godinu sredstva su osigurana za izvedbu toga projekta- rekao je ravnatelj Majzec.

Objavljeno u Zagrebačka županija

I u ovoj školskoj i akademskoj godini Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem najboljih učenika i studenata, za što je u proračunu osiguran iznos nešto veći od 2 milijuna kuna. Natječaj za stipendije završio je 15. listopada, a trenutno se obrađuju prijave te bi kroz koji dan trebao biti objavljena privremena lista dobitnika stipendija.

-Svi znamo da znanje i ulaganje u obrazovanje nije trošak. Ono što mene zanima je o kojim sredstvima se radi i o kolikom broju stipendija- upitao je na aktualnom satu današnje Skupštine Zagrebačke županije vijećnik SDP-a Ozren Robić.

Vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić kazala je kako Zagrebačka županija nastavlja sa stipendiranjem 160 učenika koji su zadovoljili kriterije za nastavak stipendiranja, a dodijelit će se i novih 50 stipendija.

-Dodijelit će se 30 učeničkih stipendija koje iznose 500 kuna mjesečno te 20 studentskih vrijednih 1000 kuna, a stipendije će se dodijeliti prema kriteriju izvrsnosti i socijalnom kriteriju. Ukupan iznos sredstava osiguran za tu namjenu je preko 2 milijuna kuna- odgovorila je v.d pročelnice Jadranka Dujić.

Potpisivanje ugovora s novim stipendistima trebalo bi biti 21. prosinca.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Stranica 1 od 5

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti