Zagrebačka katedrala ostaje i bez sjevernog tornja

Donesena je odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 30 tona. Upotrijebit će se dizalica koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu
Zagreb: Oko katedrale postavljena zaštitna ograda Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon niza pregleda i snimanja dronom statičari su jednoglasno zaključili da treba ukloniti dio sjevernog zvonika, jer prijeti urušavanje na stranu katedrale, doznaje Jutarnji list.

Odmah nakon potresa informaciju da je teško oštećen i sjeverni toranj dobili smo od stručnjaka koji su pregledali katedralu, ali u tom trenutku nitko nije želio potvrditi da će ga trebati ukloniti. Statičari koji su se popeli do mjesta gdje su se vidjela oštećenja na prvi su pogled konstatirali da je došlo do pomaknuća od oko pet centimetara.

-Sjeverni toranj bit će uklonjen do razine do koje se srušio i vrh južnog tornja, ekskluzivno za Jutarnji potvrdio je monsinjor Ivan Hren, koji sa strane Kaptola već duže vrijeme vodi obnovu katedrale.

Trenutačno se radi na više polja, prije svega na utvrđivanju načina demontaže dijela tornja koji je međusobno povezan po visini sa šipkama i kao takav je krut. Zbog toga je donesena odluka o skidanju  kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu.

U isto se vrijeme zaštićuje krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama. U samoj katedrali zaštićuju se oltari uz sami zvonik i kamenu propovjedaonicu iz XVII stoljeća.

 

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo