Zagreb se pridružio Europskoj mreži gradova bez droga

Rezoluciju o pristupanju ECAD-u potpisao je gradonačelnik Milan Bandić u nazočnosti predsjednika Vigga Lutcheratha
Zagreb-dio-ECAD-a-3

U palači Dverce potpisana je Rezolucija o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droge, kojom se metropola obvezala odbaciti sve zahtjeve za legalizacijom droga, kao i sustavno promicati programe prevencije, raditi na liječenju i savjetovanju ovisnika te na suzbijanju bilo kakve zloupotrebe.

– Drago mi je da danas Grad Zagreb ulazi u klub 265 gradova Europe bez droga. To je jedna čast i obveza koju ja ovim potpisom u ime Zagrepčana dajem da ćemo učiniti sve da umrežimo što više hrvatskih gradova s intencijom da Zagreb i Hrvatska budu bez droga, poručio je gradonačelnik Milan Bandić uočio potpisivanja.

Naime, Europska mreža gradova bez droga ECAD osnovana je 1994. godine na inicijativu grada Stockholma te okuplja gradove iz 30 europskih zemalja koji se protive legalizaciji i potiču jačanje nacionalne i međunarodne suradnje u borbi protiv droge. Također, ova vodeća europska mreža gradova, predstavlja milijune građana koji podržavaju konvenciju Ujedinjenih naroda o drogama.

– Droge su neprekidno rastuća, višestruka prijetnja našim društvima. Upravo je zato nužna koordinacija na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini kako bi se problem što učinkovitije rješavao. Novi zakonski okviri kada je riječ o novim psihoaktivnim tvarima te pojačana suradnja s međunarodnim partnerima donose vidljive rezultate pa će tako i članstvo Grada Zagreba u ECAD-u unaprijediti borbu protiv ovog rastućeg problema, objasnio je predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti Ivan Ćelić.

Potpisivanju Rezolucije nazočio je i predsjednik Europske mreže gradova bez droga Viggo Lutcherath, koji je izrazio zadovoljstvo što se Zagreb pridružio rastućoj obitelji predanoj prevenciji, rehabilitaciji i izlječenju ovisnika o drogama.

– Međunarodna iskustva i prakse ECAD-a zasigurno će pomoći i Gradu Zagrebu u sustavnom rješavanju problema zloupotrebe droga te stvaranju još uspješnijih obrazovnih projekata koji će isticati važnost prevencije kao najboljeg alata u borbi protiv droga, zaključio je Lutcherath.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo