Sunčani potencijal

Zagreb napravio nove velike iskorake u solarnoj tranziciji grada

Predstavljena je aplikacija u kojoj građani mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti, i kada će se isplatiti investicija
Predstavljanje aplikacije(3) Grad Zagreb

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca predstavili su danas nove velike iskorake u solarnoj tranziciji grada.

Predstavljena je nova faza alata “Sunčani potencijal” namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini, s naprednim funkcionalnostima, što uključuje online aplikaciju odnosno slanje dokumentacije HEP-u za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova preko NIAS sustava, tj. sustava e-Građani. Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko košta elektrana, koje će financijske uštede ostvariti, i kada će se isplatiti investicija.

– Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina, objasnio je gradonačelnik Tomašević. Istaknuo je i kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane.

– Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu, i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split.

Ravnatelj Domac je naveo da se planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

“Sunčani potencijal – Idejno rješenje” nastavak je prethodne faze alata, “Sunčani potencijal – Informativni izračun”,  koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

Događanja
Grad Zagreb