Za vikend velika promjena vremena

Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg
U Zagrebu od jutra pada susnježica Patrik Macek/PIXSELL

Nakon 20-ak suhih dana te hladnog vala poslije kojeg je uslijedila iznadprosječna toplina s temperaturom i do 20 stupnjeva Celzija primjerenija travnju, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena koja će obilježiti kraj veljače, upozorio je DHMZ.

Slabljenjem anticiklone i pritjecanjem vlažnog zraka sa zapada već u četvrtak i petak će posvuda biti oblačnije i mjestimice kiše. Tijekom vikenda s prodorom hladnog zraka sa sjevera doći će do produbljivanja ciklone u Sredozemlju i intenzivnijih meteoroloških procesa, najavljuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Očekivani nagli prodor hladnog zraka bit će vrlo snažan – temperatura na izobarnoj plohi past će i više od 12 stupnjeva Celzija u nešto više od jednog dana. Posljedice prolaska hladne fronte i jačanja ciklone bit će mjestimice obilnija kiša koja će u nedjelju u unutrašnjosti prijeći u snijeg.

Nakon jakog juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu žestoka bura.

Najviše oborine predviđa se od subote do ponedjeljka, nerijetko bi moglo pasti više od 50 milimetara. Uz jako zahladnjenje u unutrašnjosti će značajni dio te oborine biti u obliku snijega, a u gorju se upozorava na obilniji snijeg, osobito u nedjelju kad može pasti i više od 30 centimetara, ističe se u upozorenju DHMZ-a. Napominju da su susnježica i snijeg mogući i na obali, ponajprije sjevernog Jadrana i sjevernog dijela srednjeg Jadrana gdje će sa subote na nedjelju zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, moguće i preko 150 kilometara na sat. Na južnom Jadranu će u nedjelju vjerojatno biti olujnog juga.

S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu.

Hrvatska
Vremenska prognoza