Za vikend besplatan pregled madeža na Bundeku

U subotu se održava javnozdravstvena akcija pod nazivom "Djeluj sada!"
Zagreb: Gra?ani se odazvali javnozdravstvenoj akciji “Djeluj sada” i pregledali svoje madeže Marko Prpić/PIXSELL

U Zagrebu se i ove godine održava javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!”, a građani će se u akciju moći uključiti u subotu, 4. lipnja, od 10 do 17 sati na SRC Bundek, nasuprot Centra Bundek.

– Građani će moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože. Dvadeset liječnika specijalista pregledavat će građane u subotu, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice, najavila je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirela Šentija Knežević.

Predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice” te voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva, akademkinja Mirna Šitum istaknula je kako se iz godine u godinu bilježi veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože te da je Hrvatska prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja, dok je predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem” Marija Buljan naglasila kako je, uz preventivne akcije besplatnih pregleda madeža, potrebno kontinuirano i intenzivno raditi na edukaciji građana, s osobitim naglaskom na UV zaštitu u djece i mladih.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava najavio je da će u akciji “Djeluj sada!” na SRC Bundek prezentirati kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše te održati preventivna individualna savjetovališta o pravilnom ponašanju na otvorenom za vrijeme velikih vrućina.

Akcija “Djeluj sada!” održava se 15. godinu zaredom, a svake se godine na pregled odazove više od tisuću Zagrepčana.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska