Za unaprjeđenje ranog i predškolskog obrazovanja 45 milijuna kuna

Uručeno je 20 ugovora kojim će se educirati 368 stručnjaka različitih zanimanja u odgojno-obrazovnom radu

Davor Puklavec/PIXSELL

Dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za unaprjeđenje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, vrijednih 45 milijuna kuna, uručili su danas ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuch.

Uručeni ugovori dodijeljeni su korisnicima iz cijele Hrvatske, a dobivenim sredstvima educirat će se 368 stručnjaka različitih zanimanja u odgojno-obrazovnom radu.

– Snažna poruka iz perspektive sadašnjeg i budućeg financijskog okvira upravo je upućena prema našim najmlađima. Dodjelom ugovora dodatno investiramo 45 milijuna kuna u naše najmlađe kroz 20 ugovora, to čini samo jedan fragment u ukupnim investicijama, kazao je Aladrović te nadodao da smo u fazi privođenja kraju jednog višegodišnjeg financijskog okvira i da možemo biti zadovoljni s podacima jer je ugovorenost iznad alokacije sredstava.

Ministar Fuchs izrazio je zadovoljstvo što se cijeli sustav odgoja i obrazovanja, od najranije, predškolske dobi, unaprjeđuje na ovaj način te omogućuje kvalitetniju brigu i obrazovanje vrtićkoga tipa.

– Imamo jednu vrlo dobru sinergiju unutar Vlade. Kroz nadogradnju smo osmislili izgradnju i proširenje vrtićkih kapaciteta na području cijele Hrvatske. Bitno u čitavoj reformi je da svi krenu u predškolu, u ovom trenutku nemamo takvu situaciju. Želimo do 2026. godine imati obuhvat djece minimalno 90 posto na cijelom teritoriju Hrvatske, naglasio je Fuchs i upozorio da u Hrvatskoj postoji oko 40 općina koje nemaju niti jedan vrtić, a ulaganjem 1,6 milijardi kuna navodi da će riješiti problem vrtićkog smještaja i početak rada predškole.

Najavio je i zakonske promjene u predškolskom odgoju te je izrazio nadu da će sljedeće godine krenuti s elektronskim upisom u vrtiće.