Za obnovu nedostaje 100.000 radnika

Osim nedostatka radne sage, problem je i poskupljenje građevinskog materijala
građevinarstvo

Za obnovu nedostaje 100 tisuća radnika, kazao je u razgovoru za Večernji list direktor Tehnike Zlatko Sirovec, ističući da radnika nema ni kod nas ni u regiji pa ćemo ih morati uvoziti iz Bangladeša i Indije.

– Naši radnici su nestali kad smo se dodvoravali sindikatima pa su govorili da ih ima 250.000 na burzi te da njih uzmemo, ali nismo ih mogli uzeti jer je to bila floskula. A radnici iz susjedstva, koji tradicionalno rade kod nas, imaju iskustvo, jedu našu hranu, nemaju jezičnu barijeru i dobri su radnici, sad su otišli na zapad, kazao je Sirovec.

Ističe da je sada najveći izazov u građevinarstvu nedostatak kvalificirane radne snage. Razlog tome je dijelom u negativnom prirodnom prirastu i snažnom procesu ekonomske migracije prema zapadnoj Europi.

– Na osnovi nekih mojih istraživanja mogu reći da kod 60 posto ljudi iseljavanje nije povezano s visinom plaće, nego s manjkom perspektive u zemlji i s pesimizmom za budućnost. To bi trebalo mijenjati, kazao je.

Na pitanje odakle uvesti novu radnu snagu Sirovec kaže da je to jednostavno dok ima siromašnijih zemalja na svijetu.

– S obzirom na globalizaciju, sad nam više nisu daleko ni Bangladeš, Indija, Nepal, Filipini… Snaći ćemo se za radnu snagu, ali nećemo dobiti kvalificirane i tako kvalitetne radnike kao što smo ih prije dobivali iz susjedstva. Budu li tržišni uvjeti dobri, snaći ćemo se. Treba biti realan. I Njemačku su, primjerice, izgradili naši očevi, gastarbajteri, nisu je gradili Nijemci.

Osim na nedostatak radne sage Sirovec je upozorio i na poskupljenja građevinskog materijala zbog čega će, kako ističe, obnova biti dva-tri puta skuplja nego što se misli, donosi Večernji list.

Hrvatska
Ostalo