Za izgradnju retencije Ogulin 10 milijuna eura

Dio je to projekta izgradnje ogulinskog sustava obrane od poplava
poplava ogulinKristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ugovor o izvođenju radova na zaštiti pruge u zoni retencije Ogulin, vrijedan oko deset milijuna eura, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u Karlovcu je uručio predstavniku izvođača radova, prokuristu tvrtke Swietelsky Zvonku Dundoviću.

Dio je to projekta izgradnje ogulinskog sustava obrane od poplava, vrijednog 186.192.281 kunu, uključujući i PDV, koji Europska unija financira s 158.263.438,85 kuna. Projekt je počeo 2014. godine, a treba završiti do kraja ove godine.

Njime bi se moguća šteta od poplava smanjila od 70 do 80 posto za manje ekstremnih događaja, onih s povratnim razdobljem od dvije do pet godina, 50 posto za srednje poplavne događaje s povratnim razdobljem od deset do 25 godina, a za ekstremnije događaje s poplavnim razdobljem od stotinu godina 20 posto.

To je treći ugovor s tvrtkom Swietelsky na izgradnji sustava obrane od poplava Ogulina, vrijednost radova koji su povjereni toj tvrtki iznose više od dvadeset milijuna eura, rekao je Đuroković.

– Konačno završavamo procese ugovaranja izgradnje retencije Ogulin. Dužina brane treba biti oko šest stotina metara, a retencija treba uskladištiti više od šest milijuna kubičnih metara vode. Dalje rješavamo pitanje izmještanja dalekovoda, ceste, vodovoda, što se radi u suradnji s jedinicom lokalne samouprave i Hrvatskom elektroprivredom, rekao je Đuroković i istaknuo da će retencija Ogulinu pružiti veću sigurnost od poplava.

Dundović je rekao da kao izvođači imaju možda najviše iskustva u takvim poslovima.

– Gradi se armiranobetonski zid, radi se i nadvožnjak iza ogulinskog kolodvora. To su najveći radovi. Nadamo se završiti te radove u roku. Odradit ćemo privremenu konstrukciju mosta pa neće biti ometanja željezničkog prometa između Rijeke i Zagreba, dodao je Dundović.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin istaknula je da su sve faze ugovorene te da Ogulincima treba još malo strpljenja kako bi njihov grad bio sigurniji.

– Dnevno se radi na projektu, pomaci su veliki i unazad nekoliko godina je napravljeno veliko ubrzanje u projektu koji je desetljećima stajao nedovršen, rekla je županica.

Hrvatska
Ostalo
Regija