Vrbovečki gradonačelnik predložio krizne mjere potpore gospodarstvu

Epidemija virusa COVID 19 izaziva ozbiljne ekonomske štete gospodarstvu u cijelom svijetu, kako bi se što više pomoglo gospodarstvenicima, donose se mjere na svim razinama, kako bi se što je moguće više očuvala radna mjesta.

Određene mjere donio je i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, koji je će te mjere predložiti Gradskom vijeću na izglasavanje.

-Mjera će biti usmjerena prema firmama i obrtima koji su zbog pandemije morali prekinuti rad. Kako bismo očuvali radna mjesta isplaćivat ćemo direktne potpore poslodavcima koji nisu otpuštali radnike (radi se o nadogradnji državne mjere – država je obećala sufinancirati minimalac u iznosu od 3250 kuna).

Sredstva za mjeru naći ćemo preraspodjelom Proračuna. Iz tog razloga već su obustavljeni pozivi za sve mjere potpore gospodarstvu i poljoprivredi (osim mjera oslobađanja od komunalnog doprinosa i oslobađanja od plaćanje komunalne naknade). Naravno da smo i dalje stava da treba pomagati primjerice pčelare i sve gospodarstvenike koji investiraju u Vrbovec i koje smo mjerama pratili do sad, ali trenutno se nalazimo u izvanrednoj situaciji koja traži od nas da uvodimo izvanredne mjere i pomažemo onima koje je ova kriza najviše pogodila.

Gradskim ustanovama i firmama zabranili smo nova ulaganja dok razmjeri i posljedice krize ne budu jasniji. U Gradu Vrbovcu se nastavljaju započete investicije i radovi. Sve ostalo se zaustavlja dok posljedice krize po Proračun Grada Vrbovca ne budu jasnije.

Plaćanje vrtića od strane roditelja za vrijeme trajanja krize utvrdit će se ovisno o trajanju krize i stanju Proračuna Grada Vrbovca. Posebnu brigu vodit ćemo o roditeljima djece koji su ostali bez posla ili kojima plaće nisu isplaćivane.

Ukinut će se rješenja o plaćanju korištenja javnih površina za sve koji su pogođeni krizom i koji više ne rade.

Kad je u pitanju plaćanje komunalne naknade. Obračun se u Gradu Vrbovcu radi jednom godišnje i to na kraju godine što znači da sve firme i obrti koji su pogođeni krizom mogu odgoditi plaćanje- istaknuo je gradonačelnik Denis Kralj.