VRBOVEC: Uskoro skuplji odvoz otada, građani pozvani na još značajnije odvajanje

Vrbovčani i stanovnici okolnih općina koji koriste uslugu odvoza komunalnog otpada Komunalca Vrbovec uskoro će to plaćati skuplje između 10 i 20 kuna u prosjeku, u odnosu na dosadašnju cijenu

Vrbovčani i stanovnici okolnih općina koji koriste uslugu odvoza komunalnog otpada Komunalca Vrbovec uskoro će to plaćati skuplje između 10 i 20 kuna u prosjeku, u odnosu na dosadašnju cijenu. To je petak u programu Radio Vrbovca najavio direktor Komunalca Mato Jelić, nakon što je tvrtka dan ranije tu vijest objavila na svom fb-profilu.

U njoj se kaže: „Poštovani, stupio je na snagu novi zakon o gospodarenju otpadom, koji propisuje novosti u sustavu sakupljanja otpada. Nažalost, zbog sve većeg porasta troškova sakupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada, primorani smo podići cijenu usluge, u prosjeku za 10-20 kuna – ovisno o tome koliko puta mjesečno predajete otpad. Unatoč poskupljenju, odvoz otpada u Vrbovcu će i dalje biti među najjeftinijim u Zagrebačkoj županiji.

Novi Zakon dijeli korisnike na kućanstva i pravne osobe koji će se zaduživati po drugačijim tarifama. Ukupna cijena otpada ovisit će o tome koliko puta mjesečno ćete predavati svoj otpad što znači da će se računi smanjiti svima koji razvrstavaju otpad i smanje broj odvoza miješanog otpada. Prema tome nova cijena usluge će biti poticaj svima na sortiranje otpada, što nam je i moralna i zakonska obaveza.

Dobra vijest za naše umirovljenike i samačka kućanstva je da se vraća popust koji je prošlim zakonom bio ukinut. Grad Vrbovec preuzet će obvezu plaćanja računa u iznosu od 50% za kućanstva s jednim članom kao i kućanstva gdje su svi prijavljeni članovi stariji od 65 godina i imaju prijavljeno prebivalište na toj adresi. Grad u cijelosti preuzima troškove odvoza otpada za korisnike usluge koji prema propisima o socijalnoj skrbi imaju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Očekujemo da ćemo započeti s novim sustavom i novim cjenikom od 1. ožujka 2022.

Nadamo se razumijevanju i daljnjoj dobroj suradnji, kako bismo i dalje zajednički održavali i unaprjeđivali dobar sustav gospodarenja otpadom u našem kraju.“

Prema Jelićevim riječima, novi cjenik usluga zbrinjavanja komunalnog otpada mora potvrditi Gradsko vijeće, a konačno ga odobriti gradonačelnik.