Vratite sport u dvorane!

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja vrata školskih sportskih dvorana za sportaše do daljnjega su zatvorena, jer prema dobivenom naputku u tim se dvoranama može se odvijati SAMO nastava
DSC_1003

Započela je nova školska godina. Teža i izazovnija nego li ikoja prethodna zbog epidemije koronavirusa. Dugo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja tražilo model, koji je nakon naputaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i prezentiran svim školama.

Iz opsežnog dokumenta jedna je odluka zadala velike glavobolje sportašima. Naime, odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja vrata školskih sportskih dvorana za njih su zatvorena, jer prema dobivenom naputku u školskim dvoranama, koje su u većini manjih mjesta školske-sportske dvorane može se odvijati SAMO nastava. Drugim riječima dozvoljena je nastava tjelesne i zdravstvene kulture, dok primjerice ista ta djeca u slobodnim terminima koje su mogli koristiti sportski klubovi više ne mogu obavljati svoje trenažne aktivnosti. Zašto? To znaju samo oni.

Brojni su se klubovi takvom odlukom našli u velikom problemu, jer nova sezona samo što nije pokucala na vrata, a oni su slijedom navedenoga završili na ulici. I dok se čeka ponovno otvaranje dvorana, sportaši će bez pogovora svoje aktivnosti obavljati na vanjskim terenima. Srećom, vremenske prilike im barem za sada to dopuštaju.

Novonastalu situaciju najbolje je opisao kolega Goran Vidaković sa Sportskog koda koji je između ostaloga napisao kako se sada svi iskaljuju na sportu, jer nigdje dalje ne smiju.

-Sport i sportaši u Hrvatskoj već su naviknuti na jedno prilično marginaliziranje, prije svega kada su u pitanju ulaganja. Pogledom na listu ulaganja države u sport, Hrvatska je prikovana za dno sa sramotnih 13 eura po stanovnika- piše Vidaković, osvrćući se na najnoviju Odluku kojim se sportašima onemogućuje treniranje u školskim dvoranama.

-Još jedan poraz, sport u Hrvatskoj je doživio proteklih dana, kada je donešena Zabrana korištenja školskih dvorana za izvanškolske aktivnosti. Totalna glupost! Zaboravili ste gospodo da većeg, jačeg i boljeg promotora države od sporta jednostavno nema. NEMA! A vi ga svojim nejasnim, nedovršenim i dvosmislenim mjerama tjerate u propast, uskraćujete sportašima aktivnosti, dovodite u pitanje bavljenje sportom u budućnosti gotovo svih generacija. Dovodite u pitanje djelovanje klubova, koji se ionako bore s manjkom termina u dvoranama, što je kroničan problem u cijeloj državi. No, i za to vas je briga. Ali ćete prvi progovoriti kad bude trebalo reći da su djeca pretila, da sjede pred monitorima, da igraju igrice i da se ne bave sportom- poručuje između ostaloga Vidaković.

S cjelokupnom situacijom upoznat je i državni tajnik za sport Tomislav Družak koji umiruje situaciju te kaže kako se posljednjih dana intenzivno radi na rješavanju problema.

-Ponudili smo svoje prijedloge protokola koje sada razmatraju i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Znamo za problem, predlažemo, borimo se i vjerujem da ćemo nešto u tom smjeru uskoro i riješiti, ali ne možemo ništa dok to ne odluče Nacionalni stožer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo . To je u njihovoj nadležnosti. Mi smo sa svoje strane učinili stvarno sve- kazao je Družak.

Hrvatska
Sport