Poznate se četiri adrese, traže se još dvije

Vojarna u Dugom Selu ponovno će primati ročnike? Gradonačelnik Panian: Ponovnim aktiviranjem taj dio grada bi oživio

Glavni centri za tromjesečnu vojnu obuku, prema prijedlogu Glavnog stožera, bili bi Požega, Sinj, Bjelovar i Pula te još dvije vojarne, koje će se odabrati između Dugog Sela, Vukovara, Udbine i Benkovca
Dugo Selo: Vojarna pukovnik Milivoj Halar Davor Puklavec/PIXSELL

Nisu prošla ni dva mjeseca od kad je premijer Plenković o uvođenju obaveznog vojnog roka izjavio da to ne dolazi u obzir, a danas su već i odabrane lokacije na kojima bi se provodila vojna obuka ročnika. Glavni bi centri za tromjesečnu vojnu obuku, prema prijedlogu Glavnog stožera, bili Požega, Sinj, Bjelovar i Pula te još dvije vojarne, koje će se odabrati između Dugog Sela, Vukovara, Udbine i Benkovca, piše Jutarnji list.

Usvoji li Vlada prijedlog Glavnog stožera, u odabranim će se vojarnama osposobljavati mladići kad napune 18 godina starosti dok će se žene moći dobrovoljno javljati na služenje vojnog roka.

Gradonačelnici sva četiri odabrana grada nemaju ništa protiv dolaska obveznih ročnika, štoviše svi bi rado da se njihove vojarne upotrijebe za ovu svrhu. Sve su to nekoć bili veliki vojni centri, u kojima su služile mnoge generacije ročnike.

Vojarna u Dugom Selu, uz one u Udbini, Vukovaru i Benkovcu, kandidira za preostala dva mjesta u kojima bi se obučavali obvezni ročnici. Gradonačelnik Dugog Sela, Nenad Panian, nada se da će dugoselska vojarna biti i odabrana, doznaje Jutarnji list. Vojarna “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu namijenjena je Vojnoj policiji, u čijem je sklopu i Centar za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”.

-Grad Dugo Selo je pedesetih, šezdesetih godina prošlog stoljeća dobio je vojarnu u koju se slilo mnogo vojnika iz tadašnje države i samim postojanjem tog garnizona grad je narastao. Kasnije je vojarna korištena za potrebe 2. gardijske brigade, nakon čega je sve stalo i kompleks je ostao napušten. Danas je zapušten i izuzev obuke pasa, ondje nikoga nema, a radi se o preko 100 hektara zemljišta praktički u središtu Dugog Sela. Ponovnim bi aktiviranjem taj dio grada oživio, ali i pomogao Republici Hrvatskoj da u neposrednoj blizini glavnoga grada ima ročni centar u kojemu bi mladi ljudi bili spremni stajati na braniku domovine– kazao je za Jutarnji list gradonačelnik Nenad Panian.

Aktualno
Dugo Selo
Hrvatska