Vlatko Pejša: Budućnost liječenja limfoma je optimistična

Povodom Svjetskog dana savjesnosti o limfomima, koji se tradicionalno obilježava 15. rujna, u prostorijama Matice hrvatske održana su stručna predavanja na temu podizanja svijesti o ovoj skupini bolesti s ciljem boljeg prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i pravovremenog liječenja. Predavanja su nastala u organizaciji Hrvatske udruge leukemije i limfoma pod ovogodišnjim motom “Male stvari grade povjerenje”. Također, HULL ovom je prigodom proslavio i 25 godina postojanja, a osim izlaganja, sudionici su imali priliku poslušati i osobna iskustva pacijenata.

Događanju je nazočila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

– Edukacijom i podizanjem senzibiliteta zagrebačke  javnosti, upoznajemo je s oblicima prevencije i liječenja ovoga tipa bolesti. Neizostavna je uloga i psihološke pomoći pri čemu se naglasak stavlja na podizanje kvalitete života bolesnika i članova njihovih obitelji, poručila je Pavičić Vukičević te napomenula kako je upravo uloga Grada pružiti podršku udrugama koje pomažu oboljelima i njihovim članovima obitelji.

Naposljetku, Vlatko Pejša, pročelnik Zavoda za hematologiju pri KBC-u Dubrava, istaknuo je okupljenima kako je budućnost liječenja limfoma, inače najčešćeg oblika raka limfnog tkiva, poprilično optimistična:

– Mjera opreza je nužna kao i suradnja pacijenta s timom liječnika. Statistika ide u prilog oboljelima budući da postotak uspješnih liječenja agresivnih vrsta limfoma prelazi 60 posto. Imamo odličan kadar liječnika po pitanju znanja i volje, no moramo osuvremeniti dijagnostiku u svakodnevnoj praksi i biti uporni da novi lijekovi stignu što prije u Hrvatsku.