Vlada produžila otpis potraživanja za struju na potresom pogođenim područjima

Produljena je i odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima

Marin Tironi/PIXSELL

Vlada je zaključkom otpisala potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području i za lipanj te zadužila HEP i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja za provedbu zaključka, a ukupni trošak procijenjen je na milijun kuna.

Da bi im se otpisala potraživanja stanovnici potresom pogođenog područja moraju zadovoljavati uvjet da su bili nastanjeni u stambenim objektima kojima je dodijeljena oznaka kategorije oštećenja i uporabljivosti građevina (N1 – neuporabljivo zbog vanjskog utjecaja, N2 – neuporabljivo zbog oštećenja, PN1 – privremeno neuporabljivo, potreban detaljan pregled i PN2 – privremeno neuporabljivo, potrebne mjere hitne intervencije), a koji su obilježeni istaknutom crvenom odnosno žutom naljepnicom.

Također, moraju se nalaziti u zamjenskom smještaju na navedenom području ili na privremenom smještaju u kontejnerima i kontejnerskim naseljima.

Vlada je produžila i odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima do 17. lipnja iduće godine te stranke kojima su izdana rješenja o financiranju najamnine do 1. rujna 2021. odnosno 1. ožujka 2022. (temeljem dviju ranijih odluka), ne moraju podnositi nove zahtjeve za financiranje najamnine.