Vježba operativnih snaga Civilne zaštite krajem svibnja u Ivanić- Gradu

STOZER-CIVILNE

Godišnja vježba operativnih snaga sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije održat će se 26. svibnja u Ivanić-Gradu – zaključeno je za današnje sjednice županijskoga Stožera civilne zaštite.

Središnja tema vježbe „Sava-Ivanić 2018“ bit će poplava, odnosno tehničke intervencije spašavanja ljudi i imovine iz poplavljenih područja, a njezini sudionici, za razliku od proteklih godina, neće unaprijed znati detaljni scenarij vježbe. Prvi dio vježbe, predviđeno je, potrajat će šest sati, i izvodit će se na širem području uz rijeku Savu, dok je lokacija drugog, pokaznog dijela vježbe ustava Prevlaka.

Za sjednice Stožera, uz ostalo, donesen je zaključak o formiranju baze podataka materijalno-tehničkih sredstava koja služe za provođenje mjera zaštite i spašavanja. U bazi će biti materijalno-tehnička sredstva Stožera civilne zaštite, Vatrogasne zajednice, Društva Crvenog križa i HGSS-a, stanica Samobor i Zagreb. 

Usvojen je i zaključak o popisu lokaliteta i prostora za uspostavu zapovjednih mjesta prilikom gašenja velikih požara otvorenog prostora te je donesen Plan aktivnog uključenja subjekata zaštite od požara. Ovim Planom su utvrđene konkretne dužnosti, odgovornosti i postupci subjekata zaštite od požara.

Govorilo se i o koordinaciji rada operativnih snaga – vatrogasaca, hitne medicinske pomoći i policije. Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije, rekao je da se prilikom intervencija mora poštivati unaprijed određena procedura pozivanja žurnih službi, odnosno isključivo koristiti brojevi 193, 194 ili 112.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija