Vili Beroš otkrio kada se planira proglasiti kraj pandemije

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronoavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala

Edvard Šušak/HINA/POOL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan te da za takav potez trebaju ispuniti egzaktni epidemiološki kriteriji – broj novooboljelih i hospitaliziranih te period od zadnje pojave infekcije.

Ponovio je kako je COVID-19 nova bolest i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala.

– Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti – i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta, kazao je Beroš.

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni te da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

– U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme – adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata, istaknuo je.