Vili Beroš: Hrvatska i dalje u pozitivnim epidemiološkim trendovima

Članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite iznijeli su najnovije zaključke i promišljanja o tijeku epidemije u Hrvatskoj

Davorin Višnjić/PIXSELL

Komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak usporedio je današnja 902 nova slučaja zaraze s podacima proteklih tjedana. Slijedom rečenom, 13. siječnja registrirano je 1 135, a tjedan prije toga 1 896 novozaraženih.

– U prva tri dana ovoga tjedna imali smo 1 596, dok je u prva tri dana prošloga tjedna ta brojka iznosila 2 124 novozaraženih. Sada imamo 24,86 posto novozaraženih manje, ustvrdio je Capak.

Incidencija u Republici Hrvatskoj trenutno je 251,1 novozaraženi na 100 000 stanovnika, najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska županija. Također, ovakva nas incidencija stavlja na sedmo mjesto zemalja Europske unije, dok nižu ima Rumunjska, Mađarska, Belgija, Bugarska, Grčka i Finska. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika iznosi 1 134,1, što nas stavlja na 20. mjesto EU ljestvice.

– Do sada smo u Hrvatskoj cijepili 54 304 osobe, od toga je 25 517 u zdravstvu, 23 205 u domovima, a ostalo su žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji, zaključio je Capak.

Oprez je i dalje potreban

Ministar zdravstva Vili Beroš konstatirao je da je Hrvatska i dalje u pozitivnim epidemiološkim trendovima.

– Broj hospitaliziranih danas je 1 603, što je 110 osoba manje nego jučer. Međutim, trebamo navesti da imamo dva bolesnika više na respiratoru, što naglašava oprez koji je i dalje potreban, poglavito prema epidemiološkoj situaciji u Europi.

Pridržavanje svih mjera od osnovne je važnosti te tako sudbinu uzimamo u vlastite ruke, podsjeća ministar.

– Smanjenje osobnih kontakata na najmanju moguću mjeru stvarno garantira daljnje sprječavanje širenja epidemije, što nam je svima u interesu. Podaci o cijepljenju daju nadu i pružaju sigurnost za svjetliju budućnost, rekao je Beroš i poručio kako svi proizvođači cjepiva planiraju povećanje proizvodnih kapaciteta i doza.