Viktorija Petek, volonterka godine i dobitnica Volonterskog Oskara

Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom dvanaestu godinu zaredom dodijelio je Volonterskog Oskara, nagradu za najsjajnije volontere grada Zagreba u 2020. godini.
volonteri-godine2020

Ove je godine nagrađeno troje finalista, a najveći broj glasova građana osvojila je Viktorija Petek, volonterka udruge Mali zmaj, koja je osvojila Volonterskog Oskara te je proglašena dobitnicom zagrebačke nagrade za volontera/ku 2020. godine.

Volonterske Oskare osvojili su i Zvonko Grgec, volonter Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, i Lara Andrić, volonterka udruge Are You Syrious?. Uz troje finalista, volonterki udruge La Verna – Antoniji Jušić dodijeljena je nagrada za životno djelo za gotovo tri desetljeća dug volonterski angažman u zajednici.

Svečanost je otvorila Nina Butić Ivanković, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, i čestitala svim okupljenima sutrašnji Međunarodni dan volontera. Zahvalila se svim volonterkama i volonterima za njihov rad, organizatorima volontiranja za doprinos razvoju volonterstva, i institucijama za podršku. Svim okupljenima obratila se i Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, koja je naglasila kako je volonterski doprinos posebno na cijeni u ovom vremenu kada novonastala situacija zahtijeva izbjegavanje ili ublažavanje negativnih učinaka uzrokovanih korona virusom.

Svim nominiranim volonterima uručena su priznanja, a finalistima – dobitnicima Volonterskog Oskara uručena je statua Zagrljaj zajednice. Detaljnije o ovogodišnjim finalistima možete pročitati na službenoj web stranici Volonterski Oskar ili pogledati kratki dokumentarni film.

Uz Volonterske Oskare za doprinos na individualnoj razini, ove godine posebno su dodijeljena priznanja i Volonterski Oskari organizacijama i građanskim inicijativama koje su djelovale u COVID-19 krizi, kao i krizi nakon potresa u ožujku. Dobitnici Volonterskog Oskara su građanske inicijative:

Građanska inicijativa “Jedni za druge” – pokrenuta je za vrijeme pandemije kako bi služila kao platforma za povezivanje volontera s osobama iz rizičnih skupina kojima je potrebna pomoć u nabavci namirnica, lijekova i ostalih svakodnevnih potreba.

Građanska inicijativa “Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu” – nakon razornog zagrebačkog potresa uklanjali su opasne dijelove zgrada, ponajviše urušenih krovišta i dimnjaka.

Humanitarna akcija “Plavo srce” – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb ujedinilo se s preko 1.000 članova navijačke skupine Bad Blue Boys za pomoć Zagrepčanima pogođenima potresom i pandemijom.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo