VIDEO: Udruga Resnik održala prosvjed protiv spalionice mulja u Zagrebu

Prosvjedom upozoravaju javnost na "daljnju eskalaciju neodrživog stanja i kaosa s otpadom u Gradu Zagrebu, s dalekosežnim katastrofalnim posljedicama na veliki broj građana"

Patrik Macek/PIXSELL

Ispred Kongresne dvorane Zagrebačkog velesajma, gdje se održava sjednica Skupštine, održan je prosvjed udruge za zaštitu okoliša Resnik pod nazivom “Uništeni naš Grade, još i spalionicu Ti rade…”.

Prosvjednici su zastupnike dočekali s transparentima “Čiji su interes centri za smeće?”, “Umjesto obnove, Zagrebu spalionica”, “Spalionica i tuđe smeće u Zagreb/Resnik neće”, “Ćoriću! – smjena još – jučer”, “Dosta je smetlištarske hobotnice!”, “Dioksini nisu vitamini!” te “Zagrebački centar za smeće je interes i projekt otpadne mafije”.

Predsjednica te udruge Branka Genzić-Horvat rekla je novinarima da prosvjedom upozoravaju javnost na “daljnju eskalaciju neodrživog stanja i kaosa s otpadom u Gradu Zagrebu, s dalekosežnim katastrofalnim posljedicama na veliki broj građana”.

Istaknula je da je najnoviji povod ovom prosvjedu natječaj koji je raspisao Grad, pod nazivom “Izrada tehnološke inovacije unapređenja linije obrade mulja u CUPOVZ-u (Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba)”. Iza tog natječaja, upozorila je, zapravo se krije “prljava, strašna, još 2005. planirana spalionica”, i to ne samo za 500.000 tona otpadnog mulja koji je odložen na CUPOVZ-u, nego i s drugih uređaja za pročišćavanje.

Rekla je i da je spalionica predviđena u vrijednosti 300 milijuna kuna bez PDV-a koje Grad Zagreb nema, pa će se cijene otpada, ističe, dizati nakon izbora, naravno ukoliko ih dobiju.

Genzić-Horvat je izjavila i da je taj projekt podupiran od Ministarstva gospodarstva pa zato i pozivaju ministra Tomislava Ćorića da se hitno očituje, “jer se radi o smišljenoj koordinaciji, a on ne odustaje od centara za gospodarenje otpadom koji nemaju nikakve svrhe niti koristi”.