VIDEO: I Južni toranj katedrale dobio zamjenski križ

Zamjenski križ postavljen je i na južni zvonik zagrebačke katedrale, koja je teško oštećene 22. ožujka u potresu koji je pogodio Zagreb

Patrik Macek/PIXSELL

Zamjenske križeve blagoslovio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 7. svibnja, a prvi zamjenski križ postavljen je prije malo više od dva tjedna.

Konstrukcija križa s kapom teška je 780 kilograma, riječ je o čeliku obojenom lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon “ruku” je 2 metra i 40 centimetara. Zamjenski križevi postavljeni su na visinu od 92. metra, i služe kao svojevrsni poklopci odnosno zatvarači zvonika koji su oštećeni u potresu. Bit će na katedrali sve do njezine potpune obnove čiji se rok još ne zna.

Nakon postavljanja zamjenskog križa na južni zvonik glavni projektant obnove katedrale Damir Foretić izjavio je kako katedrala ponovno ima dva križa, što ima veliko simbolično značenje za grad Zagreb i vjernike.

-Prioritet je da se katedrala stavi u funkciju u koju se trebaju postaviti skele. Na južnom zvoniku katedrale ima još puno posla- rekao je Foretić dodavši kako ima i više od pet kubika kamena koji je pao zajedno s južnim dijelom zvonika.

Ponovio je kako će obnova zagrebačke katedrale trajati godinama, a da će za svu dokumentaciju trebati godina dana.

Alpinist Zoran Molnar, koji je danas sudjelovao u postavljanju križa istaknuo je kako su zbog vjetra morali biti brz.

-Trebali smo imati savršenu pripremu i što prije odraditi zadatak- rekao je, dodavši da su na tornju prošli tjedan montirali metalnu kapu na kojoj je otvor u koji je trebalo uvući križ.