Treća godina u nizu

VIDEO/FOTO: U Posavskim Bregima otvorena kukuruzna atrakcija

Poseban ovogodišnji detalj je stablo jabuke stare sorte oko kojeg se nalazi photo point od prirodnih materijala
DSC_4591

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada i ovog je ljeta za sve znatiželjnike osmislila kukuruzni labirint koji se u prethodna dva izdanja u Dubrovčaku Lijevom pokazao kao pun pogodak. Ove godine kukuruzni labirint otvoren je na novoj lokaciji u Posavskim Bregima, a projektantica Kristina Komšo, preuzela je uzorak labirinta s breške nošnje “skovačkoga”.

Kako bi labirint bio još atraktivniji, ovogodišnju igru “Uhvati zločinca i spasi Posavske Brege” osmislila je Katarina Matkerić inspirirana posavskim pasminama (konj, kokoš, pas i guska), baštinskim elementima i povijesnim događajima iz 19. stoljeća.Poseban ovogodišnji detalj je stablo jabuke stare sorte oko kojeg se nalazi photo point od prirodnih materijala.

-Labirint se proteže na jednom hektaru, a sve znatiželjnike očekuje puno novina- naglasila je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, Ana Gašparović.

-Jedna od tih novina je ta igra koja se temelji na povijesnim činjenicama, a po prvi puta valoriziramo posavske pasmine, koje ovdje obitavaju. Sve su to stvari koje dižu ruralni prostor na kojem se sada nalazimo, čime valoriziramo i baštinu toga kraja- rekla je Gašparović i pozvala sve da u naredna tri mjeseca posjete kukuruzni labirint.

Među posjetiteljima prvog dana bila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, koja je naglasila važnost održivog turizma.

-Cijelo područje Zagrebačke županije živi održivi turizam unatrag pet godina. Želimo nešto ostaviti našim generacijama, a ovakvi projekti pokazuju sinergiju svih dijelova, destinacije, sugrađana, KUD-ova i postavljanja održivog načina promišljanja za našu turističku infrastrukturu- rekla je Alilović.

Do sada je labirinte na Posavini, posjetilo više od 5.000 posjetitelja, što su ohrabrujuće brojke, iako su mnogi s podsmjehom gledali na cijelu ovu priču koja je pokrenuta 2022. godine.

-Stvarno jedna dobra ideja na koju su pojedinci na društvenim mrežama gledali s podsmjehom. Od priče kako to nije nešto atraktivno, ovo se pokazalo kao pun pogodak, jer svakog putnika koji sleti u zagrebačku zračnu luku čeka katalog u kojem se nalazi upravo naš kukuruzni labirint- naglasio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Projekt “Posavski kukuruzni labirint” dobitnik je i nagrade Ruža Zagrebačke županije koju dodjeljuje Turistička zajednica Zagrebačke županije i kandidat za Green Destinations TOP 100 Stories 2024.

Događanja
Ivanić-Grad