Bogata vatrogasna povijest

VIDEO/FOTO: DVD Mostari proslavili 130 godina rada

DVD Mostari najstarije su vatrogasno društvo koje djeluje na području Općine Dubrava
DSC_3882

DVD Mostari najstarije su vatrogasno društvo koje djeluje na području Općine Dubrava. Povijest vatrogastva u ovom je mjestu započela 1892. godine. Iako društvo bez prestanka djeluje 131 godinu, zbog prošlogodišnjih mjera vezanih uz okupljanja, svečana proslava održana je u subotu poslijepodne. Pozivu slavljenika odazvala su se brojna prijateljska društva i prijatelji DVD-a Mostari, koje su predvodili predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek i načelnik Općine koja je ujedno bila i pokrovitelj proslave, Tomislav Okroša.

Tradiciju valja poštivati, a ona nalaže da se prilikom proslava održi i svečani mimohod kroz mjesto. Taj drevni običaj u Mostarima je ispoštivan, a za sve goste vatrogasci Mostara izveli su i vježbu gašenja otvorenog plamena, starom ručnom pumpom, koja je još uvijek u funkciji.

Povijest započinje 2. svibnja 1892.

-Prvi podatci o osnivanju i djelovanju vatrogasnog društva u Mostarima postoje iz 1890. godine kada je službeno društvo osnovano, dok je ono registrirano 2. svibnja 1892. Potreba za osnivanjem vatrogasnog društva javlja se i prije zbog požara, koji su u to vrijeme bili učestali. Pokretači osnivanja društva bili su seoski učitelj Adolf Skorup i trgovac Antun Frank- istaknuo je podnoseći izvještaj o proteklih 130 godina zapovjednik društva Branko Belošević.

Utemeljitelji i prvi članovi društva bili su Ivan Horvatić vojvoda, Antun Frank komandir, Adolf Skorup tajnik, Petar Lehpamer blagajnik, Mato Đurić trubač te članovi Imbro i Đuro Cvjetković, Ivo i Stjepan Janković, Franko i Stevo Bezuh, Milan Dijanić, Luka Capić, Joža i Tiho Rotkvić.

-Uz neznatne izmjene društvo je u tom sastavu djelovalo do kraja Prvog svjetskog rata. 1893. nabavljena je i vatrogasna štrcaljka koju i danas posjedujemo. Dobrovoljnim prilozima tih smo godina nabavljali opremu. Prvu zastavu društvo je dobilo 1914.- naglasio je Belošević, kazavši kako je društvo kroz 130 godina prošlo kroz razne nedaće.

-Pored vatrogasnih aktivnosti, društvo je i kulturno djelovalo, jer organizira razne priredbe kao i projekcije filmova, jer u Mostarima je bilo prvo kino za ovo područje. Izgradnja novog vatrogasnog doma kreće 1969. godine, a završava 1971. Osnivaju se žensko i pionirsko odjeljenje 80-tih godina- istaknuo je zapovjednik Branko Belošević, koji je u društvu od malih nogu.

Povrlišek: Vatrogastvo je naš životni poziv

Uime Vatrogasne Zajednice Zagrebačke županije proslavi je prisustvovao predsjednik Slavko Povrlišek, koji je istaknuo kako je vatrogastvo usprkos svim nedaćama koje su ga pratile kroz povijest opstalo.

–Iz vašeg se rada vidi da ste prošli turbulentna vremena, no opstali ste. Hvala vam na svemu što činite, jer vi spašavate ljude i imovinu. Naša sreća i zadovoljstvo je kada nekome pomognemo i nešto dobro napravimo. To nam je plaća, jer vatrogastvo je naš životni poziv- poručio je Povrlišek.

Okroša: DVD Mostari pioniri su vatrogastva

Saborski zastupnik i načelnik Općine Tomislav Okroša također je čestitao obljetnicu.

–DVD Mostari pioniri su vatrogastva na širem vrbovečkom području, dok su na području Zagrebačke županije jedno od najstarijih društava. Ljudi koji su osnovali DVD prije 131 godinu su bili vrijedni, a u radu su sudjelovali i mještani iz okolnih sela, koji su na osnovu tog znanja i iskustva osnovali svoja vatrogasna društva, koja i danas djeluju. Vidim da se ovdje puno toga radi i na tome vam čestitam- kazao je Okroša te najavio skorašnje radove na fasadi društva.

-Dogovorili smo se da ćemo ovaj vatrogasni dom obući u termofasadu za što su osigurana vaša i općinska sredstva. Radovi će krenuti kada popuste vrućine, a time će i ovaj vatrogasni dom dobiti jedno novo ruho- zaključio je Okroša.
Proslava 130 obljetnice bila je i prilika da se svim istaknutim članovima, kao i svima onima koji su pomogli rad društva uruče zahvalnice.

Događanja
Dubrava