Velika hladnoća povod sjednice Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, ujedno i zamjenik župana, Hrvoje Frankić sazvao je sjednicu Stožera radi trenutno niskih temperatura kao i najave da će tijekom tjedna, osobito u srijedu i četvrtak temperature dodatno padati.

-Sastali smo se kako bi prevenirali sve potencijalne probleme i unaprijed se kvalitetno pripremili za ekstremnu hladnoću koja se najavljuje sredinom tjedna- izjavio je Frankić naglasivši kako je nesmetan dolazak djece u školu te njihova sigurnost na putu do škole prioritet.

Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja je da svaka škola, zajedno s osnivačima, procjeni situaciju na temelju uvjeta u kojim se nalazi i donese odluku o potencijalnoj odgodi nastave, a plan nadoknade nastave izradit će škole nakon što se stanje normalizira. Do sada je zahtjev za odgodu nastave u Zagrebačkoj županiji zatražila osnovna škola u Krašiću i to za prošli petak.

Damir Pilčik, iz Područnog ureda zaštite i spašavanja, naglasio je kako nadležne službe s područja Zagrebačke županije poduzimaju sve mjere i po potrebi djeluju na terenu. Do sada su intervencije imali HGSS te Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije i to na području Žumberka gdje živi pretežno staračko stanovništvo u samačkim domaćinstvima kojima je bilo potrebno dostaviti pakete hrane, lijekove, nacijepati drva i slično. Zavod za hitnu medicinu nije imao većih intervencija, a proučili su da su timovi u slučaju pojačanih aktivnosti spremni.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Josipa Novosela, u posljednjih nekoliko dana bilo je najviše intervencija koje se odnose na požare dimnjaka i uklanjanja drveća, a kao potencijali problem idućih dana Novosel najavljuje puknuća vodovodnih cijevi te moguće poplave nakon otapanja snijega.

Hrvatska
Ostalo
Zagrebačka županija