Većina u Gradskom vijeću Dugog Sela ne podržava neodgovorno i amatersko upravljanje gradskim novcem

Nakon što je 9. listopada održan sastanak vezan uz gradski proračun za 2020. godinu, na kojem predstavnicima nisu dostavljeni nikakvi materijali od predlagatelja proračun, sinoć je održan novi sastanak, kojim je većina u Gradskom vijeću Grada Dugog Sela još jednom ostala razočarana.

-Opet se nastavlja s predstavama za javnost po već uobičajenom scenariju. Iako je i taj zadnji sastanak bio sazvan prekasno, par dana prije upućivanja nacrta Proračuna na savjetovanje s javnošću, na istom je dogovoreno da će se održati novi, za koji će se vijećnicima dostaviti materijali kako bi se moglo argumentirano raspravljati. Međutim, kao i obično, bili smo izigrani, nisu dostavljeni nikakvi materijali niti je održan novi sastanak- ističu u priopćenju Klub zastupnika HDZ-BM 365 Stranka rada i solidarnosti.

Nacrt Proračuna je 16. listopada objavljen na web stranici Grada, da bi gradonačelnik, par dana prije zakonskog roka za upućivanje prijedloga Proračuna Gradskom vijeću, sazvao novi sastanak, koji je održan sinoć.

-Iako smo se odazvali pozivu na jučerašnji sastanak, smatramo kako ovo nema nikakvog smisla, osim obmane vijećnika i javnosti. Ako je već gradonačelnik toliko zainteresiran za dogovor i suradnju, kao što konstantno tvrdi, onda se ovaj sastanak trebao održati u tijeku izrade nacrta Proračuna, odnosno prije upućivanja istog na savjetovanje s javnošću jer svako drugo i drugačije postupanje je zavaravanje građana. Naime, slanje jednog dokumenta na savjetovanje, a drugog na donošenje je eklatantan primjer prijevare građana i izigravanja zakonske obveze savjetovanja s javnošću- navodi se dalje u priopćenju.

Također, iz Kluba vijećnika HDZ – BM 365 poručuju kako su oni uvijek za dogovor.

-Stalno pozivamo na konstruktivne i argumentirane razgovore, ali ne pristajemo na takav odnos prema građanima; mi ih ne smatramo ”jadnima” kao što gradonačelnik smatra njihove predstavnike u Gradskom vijeću i takve riječi im na sjednicama dobacuje, te stoga ne želimo sudjelovati u gradonačelnikovim igrokazima i obmanama. Na jučerašnjem sastanku utvrdili smo da je prijedlog proračuna koji je javno objavljen netočan, napisani su krivi iznos, u koloni za 2019. napravljena je greška od 35 milijuna kuna. To je nastavak prakse da se javno objavljuju krivi podaci, te se na Gradsko vijeće šalju neki drugi dokumenti. Teško se oteti dojmu da se ne radi samo o neznanju i šlampavosti, već i o namjeri- poručuju iz Kluba vijećnika, koji ima većinu u Gradskom vijeću.

Ono što ih je posebno zasmetalo je odnos gradonačelnika koji na sastanku nije rekao niti jednu riječ, već je napustio sastanak kako bi otvorio izložbu.

-Kako gradonačelnik doživljava proračun, najvažniji financijski dokument, govori činjenica da o njemu jučer na sastanku nije rekao niti riječi, te je napustio sastanak kako bi otvorio likovnu izložbu! Prošli izbori za članove Vijeća Mjesnih odbora, na kojima je HDZ s partnerima pobijedio, pokazali su da Grad treba promjene, treba hitnu realizaciju projekata važnih za sve kvartove, posebno novu školu, nogostupe, asfaltirane ceste… Stoga, ovakvu nonšalanciju i neodgovornost s gradskim novcem ne namjeravamo podržati!- stoji između ostaloga u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba vijećnika HDZ-BM 365 Stranke rada i solidarnosti, Darjan Budimir.