Večeras prosvjedi podrške Čavajdi diljem Hrvatske. Udruge poručuju: Nećemo stati do ispunjenja zahtjeva

Prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” počinje u 18 sati
trudnoća

Udruge koje u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom popodne organiziraju prosvjede “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” poručile su da su ih izjave ministra zdravstva Vilija Beroša učinile bjesnijima i odlučnijima na djelovanje.

Prosvjedi u znak solidarnosti s Čavajdom počinju u 18 sati u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organiziraju ga udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke te Platforme za reproduktivna prava.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora, Lana Bobić iz Platforme za reproduktivnu pravdu poručila je da je izjava ministra Beroša potvrda da se Čavajdi umjesto zdravstvene zaštite već tjednima pružala institucionalna tortura, dok je Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA kazala da će na prosvjedu pročitati pismo koje je Čavajda uputila svima te će ponoviti svoje zahtjeve.

– Zahtijevamo prekid trudnoće koji je dostupan Mireli Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj, da se donesu hitno smjernice i protokoli koji ženama jamče legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće, tražimo da se utvrde kapaciteti, i zdravstvenih radnika i ustanova za provođenje postupka prekida trudnoće, tražimo da se napravi registar onih liječnika koji imaju priziv savjesti, podsjetila je Mrzić Jagatić.

Na pitanje kako će postići da se njihovi zahtjevi ispune, kazali su da će koristiti hrvatske i međunarodne institucije, ponovivši da neće stati do ispunjavanja zahtjeva.

Također, Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna izvijestio je da su u subotu popodne pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za osiguravanje zdravstvene skrbi Čavajdi te da su u 48 sati prikupili nešto više od 220.000 kuna do 1500 građana i 16 tvrtki.

Na prosvjed su pozvale i saborske zastupnice lijevo-liberalnog spektra – SDP, Zeleno-lijevi blok, Radnička fronta i Centar.

Hrvatska
Ostalo