Uz uslugu e-Upisi do lakšeg i bržeg upisa u odgojno-obrazovne ustanove

Cilj je projekta roditeljima, učenicima i studentima omogućiti brz upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se mogu izbjeći korištenjem već postojećih podataka iz svih relevantnih institucija
e-građani Luka Stanzl/PIXSELL

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u Zagrebu uslugu e-Upisi na portalu e-Građani, koja će omogućiti brz, transparentan i jednostavan upis u odgojno-obrazovne ustanove.

Projekt pod nazivom “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove” provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

– S obzirom na važnost kao i značajan potencijal u broju korisnika elektroničkih usluga u sustavu obrazovanja, prepoznata je potreba informatizacije i povezivanje procesa od upisa u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja do prijava na visoka učilišta, odnosno informatizacije sustava obrazovanja odraslih, rekao je državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Cilj je projekta roditeljima, učenicima i studentima omogućiti brz upis u željenu ustanovu bez nepotrebnih administrativnih poslova koji se mogu izbjeći korištenjem već postojećih podataka iz svih relevantnih institucija. Elektronička usluga upisa, objasnio je Gršić, građanima će omogućiti pokretanje jednog zahtjeva na jednom mjestu s bilo kojeg uređaja i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u rješavanje zahtjeva.

Kada je riječ o upisima u vrtiće, Gršić je napomenuo da ne provode svi vrtići upise kroz ovaj sustav.

– Neki vrtići u svojim sredinama, gradovima imaju vlastita rješenja i aplikacije za upis. S obzirom na to da se upisi provode, ovisno o odlukama lokalne samouprave od travnja do srpnja tekuće godine, redovito će se ažurirati na portalu e-Građani popis vrtića i ostalih odgojno-obrazovnih ustanova koje provode e-Upise putem usluge e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove, dodao je.

Ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET Hrvoje Puljiz napomenuo je da projekt e-Upisi upotpunjuje proces digitalne transformacije obrazovnoga sustava.

Hrvatska
Ostalo