Uskoro pripreme vaterpolista za Svjetsko prvenstvo. Tucak polaže nade u pomlađenu reprezentaciju

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije računa na ove igrače
ivica tucak Slavko Midžor/PIXSELL

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak dostavio je FINA-i širi spisak igrača s kojima računa tijekom ljetnih priprema za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj u lipnju.

Svjetsko prvenstvo održat će se u Mađarskoj od 18. lipnja do 3. srpnja 2022., s time da će Barakude prvi dio natjecanja odigrati u Debrecenu, gdje će se nadmetati reprezentacije skupine B. U skupini B Hrvatsku čekaju ogledi s Grčkom (21. lipnja), Njemačkom (23. lipnja) i Japanom (25. lipnja).

– Tijekom vremena ćemo prema pravilima FINA-e suziti taj spisak te po završetku priprema odrediti konačnih 13 igrača koji će otputovati na Svjetsko prvenstvo u Mađarsku. Kao što znamo, očekuju nas nikada kraće pripreme i manje vremena za rad sa sasvim pomlađenom reprezentacijom. Ipak, bez obzira na to, mi ćemo i dalje biti reprezentacija koja će imati najveće ambicije. Te pripreme uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u trajanju od svega desetak dana, kao i završetak klupske sezone u kojoj nam igrači dolaze maksimalno iscrpljeni ne idu nam u prilog, no kako nama, tako i drugim reprezentacijama, kazao je izbornik Tucak, koji ustraje u namjeri da stvori novu, bitno pomlađenu reprezentaciju.

– Mi okupljamo pomlađenu reprezentaciju pa se nadam da ćemo u tom iznimno kratkom vremenu uspjeti ispraviti pogreške koje smo uočili na turniru Svjetske lige u Podgorici i spremni dočekati početak Svjetskog prvenstva. Ipak, glavni fokus hrvatske vaterpolske reprezentacije ovo ljeto bit će Europsko prvenstvo u Splitu (27. kolovoz – 10. rujan) te nas ovo ljeto očekuje prilično zgusnut raspored, kazao je Tucak.

Pripreme za SP počinju 14. lipnja u Puli s utakmicom Hrvatska – Italija, a potom slijedi kratko okupljanje u Zagrebu i put u Mađarsku. Pripreme za EP počinju 18. srpnja u Kranju i Mariboru, pa slijedi turnir u Cagliariju, pripreme u Šibeniku i turnir u Neogradu, da bi naposljetku Barakude 24. kolovoza došli na poprište EP-a, u Split.

Naposljetku, na Tucakovom popisu našli su se tako vratari Marko Bijač, Ivan Marcelić, Toni Popadić, Jerko Jurlina i Marin Šparada; centri Ivan Krapić, Josip Vrlić, Lovro Paparić i Antonio Dužević; braniči Hrvoje Benić, Marko Žuvela, Kristijan Milaković i Matias Biljaka te napadači Luka Bukić, Loren Fatović, Ante Vukičević, Jerko Marinić Kragić, Konstantin Harkov, Rino Burić, Ivan Domagoj Zović, Franko Lazić, Andrija Bašić, Jerko Penava, Zvonimir Butić, Filip Kržić i Dario Rakovac.

Hrvatska
Sport